QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Meteorologové varují kvůli dešti i silnému větru!

30.03.2015 13:12

Meteorologové ČHMÚ vydali v pondělí oficiální výstrahu kvůli silným dešťům i silnému větru. V kraji bude platit povodňová pohotovost až do středečního poledne!

Sušice (1)

Počasí v regionu nejspíš ještě pořádně potrápí hlavně hasiče. Meteorologové ČHMÚ vydali v pondělí oficiální výstrahu kvůli silným dešťům, silnému větru a od úterního rána bude platit dokonce povodňová pohotovost. Řeky na Klatovsku by opět mohly vystoupit až na 2.SPA.

Silný vítr a déšť, který zvedal hladiny řek, zaměstnaly hasiče v regionu už v noci na pondělí. Silný vítr zasáhl především Klatovsko, Tachovsko a Domažlicko (podrobnosti k noční situaci najdete v článku zde).

Počasí bude region trápit i v dalších dnech. Meteorologové vydali oficiální výstrahu. "V čerstvém západním proudění přejde přes naše území frontální systém, za nímž k nám začne proudit chladný a vlhký vzduch od severozápadu. V noci na úterý bude zesilovat jihozápadní vítr, který se bude měnit na velmi silný západní s průměrnou rychlostí 8 až 13 m/s, nárazy větru přechodně dosáhnou místy kolem 25 m/s (90 km/h), na horách kolem 35 m/s (125 km/h)," informoval ČHMÚ.

V souvislosti s deštěm mohou podle meteorologů stoupat hladiny řek především v Českém lese a na Šumavě, kde se očekávají nejvýraznější vzestupy.

V příštích dnech se opět vrátí i sněžení, kombinaci se sněhem budou hrozit i sněhové jazyky!

"V úterý a ve středu ráno můžeme zaznamenat v polohách pod 500 m přechodně i místy novou sněhovou pokrývku, zejména na krajním západě Čech a na Vysočině. V úterý může spadnout na horách za 24 hodin do 15 cm, v Krkonoších a Jeseníkách až 25 cm nového sněhu. Na horách se budou v úterý a ve středu místy tvořit i sněhové jazyky," zní výhledy meteorologů.

Povodňová pohotovost v Plzeňském kraji platí oficiálně od úterního (31. března) rána od 9 hodin do středečního (1. dubna( poledne. Výstraha kvůli velmi silnému větru platí od úterní 4. hodiny ranní do středečního rána do 6 hodin.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24