QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Miloš Zeman jmenoval nového rektora Západočeské univerzity v Plzni – FOTKY

16.02.2023 11:21

Budoucí rektor Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Miroslav Lávička převzal včera odpoledne z rukou prezidenta Miloše Zemana jmenovací dekret. Své působení v čele plzeňské univerzity zahájí 1. března.

Miloš Zeman jmenuje nového rektora ZČU_0223_foto Hana Brožková (2)
Miloš Zeman jmenuje nového rektora ZČU_0223_foto Hana Brožková (2)Miloš Zeman jmenuje nového rektora ZČU_0223_foto Hana Brožková (1)

Pro Miroslava Lávičku, bývalého děkana Fakulty aplikovaných věd ZČU, se v prosinci vyslovil nadpoloviční většinou 35 hlasů 59členný Akademický senát ZČU. Miroslav Lávička na post rektora nastoupí po Miroslavu Holečkovi, který vedl univerzitu dvě po sobě jdoucí funkční období od března 2015.

Prof. RNDr. Miroslav Lávička, Ph.D., (*1971) vystudoval učitelství matematiky a chemie pro střední školy na Fakultě pedagogické ZČU a poté pokračoval ve studiu na Matematicko‑fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2011 se habilitoval v oboru Aplikovaná matematika a v témže oboru byl v roce 2020 jmenován profesorem. Od roku 2002 působí na katedře matematiky Fakulty aplikovaných věd ZČU, předtím pracoval na Fakultě pedagogické. V letech 2012–14 byl proděkanem pro tvůrčí činnost a vnější vztahy, 2014–17 zastával funkci děkana a 2017-2020 pracoval jako proděkan pro strategii a legislativu FAV.

Podle Miroslava Lávičky má být ZČU otevřenou univerzitou kladoucí důraz na internacionalizaci svého výukového a vědeckého prostředí. Jeho cílem je zvýšit počet studentek a studentů ZČU, včetně zahraničních. V oblasti vědy a výzkumu chce významně posílit aktivity ZČU v mezinárodních projektech, jako je např. Horizon Europe, ale také zintenzivnit aplikační výzkum a přenos poznatků a technologií. ZČU jako multioborová univerzita má podle něj efektivně využívat heterogenity svých fakult, a to jak pro nové interdisciplinární studijní programy, tak ve vědecko-výzkumné činnosti.

Foto Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24