QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mimořádná schůze starostů kvůli České poště! Chceme vyjednávat, říká hejtman Plzeňského kraje

03.04.2023 11:00

Česká pošta ruší 300 poboček po celé republice včetně Plzeňského kraje. V Klatovech zůstane jen jedna pobočka, na plzeňských Skvrňanech nezůstane ani jedna. Hejtman Plzeňského kraje Rudlof Špoták svolal mimořádnou chůzi, které se účastnili starostové dotčených měst a plzeňských obvodů.

jednání PK

Česká pošta zveřejnila 31. března 2023 seznam zrušených poboček. V Plzeňském kraji se od 1. července zavře celkem 22 poboček. Jen v Plzni jde o 12 pošt. Brzy bude mít většina velkých měst v kraji jen jednu poštu. Například v Klatovech se ze čtyř poboček zavřou všechny kromě jediné.

Hejtman Plzeňského kraje svolal na pondělí 3. dubna schůzi se starosty dotčených obcí. „Jedním hlasem jsme se shodli na tom, že seznam, který nám byl zaslán je pro všechny starosty naprosto neakceptovatelný. Neakceptovatelné je i to, jakým způsobem se starosty Česká pošta nekomunikovala,“ řekl hejtman Rudolf Špoták.

„Budeme zasílat žádost o jednání. Chceme vyjednávat o seznamu poboček. Kromě zrušených poboček nás také zajímá, jaká bude kapacita na pobočkách, které zůstávají. Kolik se kde provádí operací, kolik kam chodí lidí a zajímá nás především to, podle jaké analýzy se dospělo k tomu, že byly vybrány právě tyto pobočky,“ dodal hejtman.

V Klatovech jsou čtyři pobočky pošty, od 1. července by měli lidé používat pouze jednu. Zrušené pobočky se nachází na okraji, neobsluhují však jen občany města. „Aby zůstala v Klatovech jedna pošta, to považuji za naprosto nepřijatelné. Netýká se to pouze města jako takového, pošty obsluhují celou řadu menších obcí v daném regionu a znamená to dramatické zhoršení služeb pro obyvatelstvo,“ vyjádřil se ke zrušení poboček Rudolf Salvetr, starosta Klatov.

Právě místní znalost je dle starostů a primátora města Plzně pro redukci poboček zásadní. „Jde o místní znalost. Musí se vědět, zda jsou pošty bezbariérové, zda se tam dá zapakovat, zda je tam dostatečná kapacita. V sídlišti se určitě vyplácí více důchodů, než je vydáváno balíků a naopak. To jsou podklady, které jsme měli od České pošty dostat před rozhodnutím. Z nikým ze starostů nebylo ale dosud jednáno,“ zdůraznil Roman Zarzycký.

„Vláda o tomto návrhu na redukci 300 poboček po celé republice má jednat již tento týden. My jako Plzeňský kraj a starostové chceme vyzvat vládu, aby tuto reorganizaci posunula minimálně o půl roku. Minimálně do 1. 1. 2024,“ řekl hejtman Plzeňského kraje. „Za Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje jsme vyzývali poštu k jednání už před časem. K tomu nedošlo. Máme z minulého týdne dohodnutý termín na 25. dubna. Vzhledem k tomu, že by vláda měla rozhodovat v následujících dnech, je to pozdě. Proto se též přikláním k posunutí termínu,“ dodal Rudolf Salvetr, starosta Klatov.

Vyvstává otázka, zda by byla města ochotna se nějakým způsobem podílet na provozu poboček České pošty, kterým hrozí zrušení. „Jsme ochotni na provoz pošty přispět, ale právě proto potřebujeme znát veškerá data. Chceme stát za občany, ale potřebujeme se s poštou otevřeně bavit o tom, jaké máme možnosti, to v tuto chvíli neexistuje,“ okomentoval Roman Zarzycký, primátor města Plzně.

„Nedokážu si představit, že bychom v Klatovech zasanovali všechny tři pobočky. Jsme schopni se o tom bavit, ale absolutně neznáme čísla. Je to něco, co se mělo jednat už před týdny,“ přitakal Rudolf Salvetr, starosta Klatov.

Detailní přehled zrušených poboček v Plzni a Plzeňském kraji naleznete zde.

Společný postup Plzeňského kraje, města Plzně a starostů dotčených obcí a městských obvodů metropole v základních bodech:

  • vyvolat jednání o seznamu rušených poboček, který je neakceptovatelný v současné podobě
  • řešení způsobu komunikace se starosty měst a obcí především z pohledu časové osy v rámci plánu reorganizace ČP
  • žádost na GŘ ČP (případně pověřeného zástupce ČP) o zpřístupnění dat a analýz, na jejichž základě bylo o pobočkách rozhodováno
  • žádost na GŘ ČP (případně pověřeného zástupce ČP) o koncepční řešení fungování poboček, které zůstávají v provozu – navýšení kapacity poboček, zajištění doručování občanům a také rozšíření provozní doby
  • výzva vládě (MV ČR), aby byla reorganizace ČP posunuta s platností k 1. 1. 2024 s ohledem na nalezení řešení změn seznamu nebo případné přebírání poboček v rámci partnerství s ČP

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24