Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej tvrdého alkoholu

14.09.2012 21:26

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo zákaz prodeje tvrdého alkoholu s obsahem nad 20%. Zákaz prodeje platí v obchodem i restauracích. Alkohol si nekoupíte do odvolání.

logo-mzcr

Až do odvolání si nekoupíte tvrdý alkohol s obsahem nad 20%. Ministerstvo zdravotnicví vyhlásilo zákaz prodeje kvůli množícícm se případům otrav metylalkoholem. V Čechách už umřelo na otravu 19 lidí. Bary, restaurace a další podniky budou kvůli zákazu kontrolovat policisté. Tomu, kdo zákaz poruší, hrozí pokuta ve výši až 3 miliony korun.

"Nové mimořádné opatření se vztahuje na všechny provozovatele potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby a zakazuje nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu ethanolu od 20 % objemových, včetně tuzemáku a konzumního lihu, a to až do odvolání tohoto mimořádného opatření," uvádí Ministerstvo zdravotnictví na svých internetových stránkách.

Zákaz platí od páteční (14.9.) devatenácté hodiny. "Toto mimořádné opatření nahrazuje mimořádné opatření ze dne 12.9.2012 a je závazné okamžikem vyhlášení v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání, tj. od pátku 14.9. od 19 hodin. Mimořádné opatření bude odvoláno stejným postupem, tedy vyhlášením v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání," informuje dále Ministerstvo.

Jak dlouho bude v Česku prohibice trvat se nedá říci. Ministr Heger hovořil o zákazu v řádech dnů, nakonec ale připustil, že by se mohlo jednat i o týdny.

V souvislosti s otravami způsobenými metylalkoholem byla v Plzeňském kraji zřízena bezplatná telefonní linka.
"Informace pro veřejnost budou centrálně uveřejňovány na webových stránkách Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni: www.khsplzen.cz. Krajský úřad zřídil také bezplatnou informační linku, na které odborný lékařský personál podá informace, jak postupovat v případě podezření na otravu metylalkoholem. Telefonní číslo linky je : 800 900 799," sdělila tisková mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Petra Jarošová.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24