QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Minuta ticha uctila památku obětí útoků v Paříži

16.11.2015 13:15

Minutou ticha se i v Plzeňském kraji v pondělí uctila památka obětí teroristickcýh útoků v Paříži. V Plzni zůstává pietní místo u Francouzské aliance. Plzeň oficiálně kondolovala Francii.

Foto Qap (3)

Celá Evropa, včetně České republiky i Plzeňského kraje, v pondělí v poledne uctila minutou ticha oběti pátečního útoku teroristů v Paříži. Primátor města zároveň kondoloval Francii oficiálním dopisem na velvyslanectví. Dál zůstává přístupné také pietní místo u Francouzské aliance na náměstí Republiky.

Primátor Plzně v pondělí zasla kondolenční dopis velvyslanci Francie v České republice a také primátorovi partnerského města Limoges. Jménem města, ale i občanů vyslovil soustrast nad tragickým a děsivým teroristickým útokem v Paříži. "Celý svět v šoku a s pohnutím sleduje tuto mimořádně nešťastnou událost. Událost, v níž bylo zavražděno tolik nevinných lidí. Je mně to moc líto a v srdci jsem se všemi blízkými zemřelých, kteří v těchto dnech prožívají zoufalé chvíle,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Kvůli teroristickým útokům už o víkendu přijala policie v rámci celé republiky speciální opatření. "Posilujeme dohled například v obchodních centrech s nepřetržitým provozem. V pohotovosti jsou, mimo jiné složky, také kriminalisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, do jejichž působnosti patři Národní kontaktní bod pro terorismus. Toto pracoviště se zabývá sběrem, vyhodnocováním dat k osobám důvodně podezřelým z napojeni na teroristické organizace," komentovala mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková.

Na útoky zareagovalo také vedení Plzně. "Přijata byla některá opatření vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na území Plzně, podrobnosti k nim radnice sdělovat nebude," dodává mluvčí radnice Eva Barborková.

Pietní místo u Francouzské aliance v Plzni je nadále veřejnosti k dispozici

Před Francouzskou aliancí v Plzni se také už o víkendu objevily svíčky a projevy soustrasti. Pietní místo před budovou aliance bude i v dalších dnech. "Občané Plzně, kteří by chtěli vyjádřit solidaritu s oběťmi tohoto teroristického činu, mají možnost tak učinit položením květin či zapálením svíčky před sídlem Francouzské aliance v Plzni na náměstí Republiky," potvrdil prezident aliance Ondřej Ženíšek.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24