Mladí skláři přijeli tvořit svá díla do sklárny v Anníně - FOTKY

16.10.2022 17:28

Ve sklárně Annín nedaleko Sušice se konal VII. ročník Mezinárodního sklářského sympozia Annín 2022. Sklárna tak otevřela své brány i nejmladší generaci sklářských výtvarníků.

annin sklarna3
annin sklarna sympoziumannin sklarna sympozium2annin sklarnaannin sklarna1annin sklarna3annin sklarna6annin sklarna8annin sklarna12annin sklarna66annin sklarna77annin sklarna89annin sklarna124annin sklarna127

Sklářská tradice je na Šumavě a v Pošumaví veliká, moc skláren se ale do současné doby nezachovalo. Sklářskou tradici a řemeslo stále udržuje sklárna v Anníně a pomáhá tomu i tradičním sklářským sympoziem.

Mladí skláři vytvářeli od pátku do neděle 16. října v Anníně svá díla na společné téma ‚Zvedl se vítr‘.

Na šumavské sklářské sympozium přijeli studenti ze Střední Uměleckoprůmyslové školy sklářské z Valašského Meziříčí a Státní sklářské školy (Staatliche Glasfachschule) z německého Rheinbachu.

Sklárna byla po dobu sympozia otevřena i pro veřejnost, a tak mohli lidé sledovat, jak se původní návrh na papíře nebo model budoucího sklářského produktu proměňuje v umělecké dílo.

„Akce a projekty, jako je sklářské sympozium pro mladé talentované výtvarníky v Anníně, napomáhá motivovat mladé lidi ke studiu sklářských škol a k udržení dlouhodobé sklářské tradice, kterou v Čechách máme. Proto její uspořádání Plzeňský kraj vždy rád podpořil a hodlá v tom pokračovat i v dalších letech,“ říká náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropské záležitosti Petr Vanka.

V rámci sympozia proběhl v Anníně i další program. Návštěvníci si mohli projít naučnou stezku nebo navštívit pohřební kapli rodiny Schmidů.
 

Foto: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24