QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mokré vozovky jsou nebezpečné, policisté varují před aquaplaningem

31.07.2016 16:08

Deštivé počasí a přívalové deště způsobují velké kaluže vody na silnicích. V posledbních dnech došlo k několika vážným  nehodám, při kterých nezvládli řidiči nebo motorkáři jízdu na mokré silnici.

lokalni povoden Klatovsko_patek6_7 (7)

V souvislosti s proměnlivým počasím a zejména lokálními přívalovými dešti řeší dopravní policisté v poslední době více nehod, některé jsou s tragickými následky.

Před několika dny došlo během dvou hodin na dálnici D5 k šesti dopravním nehodám. Odpoledne se nad dálnici přehnal přívalový déšť a během krátké doby byla komunikace mokrá a místy se tvořily na vozovce velké vodní plochy. Dálnice byla neprůjezdná a uzavřena na téměř hodinu.

V poslední době se v Plzeňském kraji objevují lokální přívalové deště a motoristé během chvíle vjedou ze suché silnice na mokrý povrch. "Dopravní policisté upozorňují, že mokrá komunikace má jiné jízdní vlastnosti. Dochází ke ztrátě přilnavosti pneumatiky k vozovce vlivem vody, která se dostala mezi pneumatiku a vozovku. Tím se stane automobil či motocykl méně ovladatelný. Ze zkušeností víme, že největší nebezpečí hrozí v momentě, kdy právě začne pršet a dále na místech, kde se tvoří kaluže na silnicích. Český hydrometeorologický ústav vydává výstrahy a lidé by si jich měli všímat právě i v době, kdy usednou za volant," uvádí mluvčí policie Martina Korandová.


Ze zákona vyplývá, že řidič musí rychlost jízdy přizpůsobit nejen svým schopnostem, ale také povětrnostním podmínkám. "V případě prudkých dešťů, je opravdu nutné výrazně snížit rychlost a motoristé by měli být velice obezřetní zejména z důvodu vjetí do velkých kaluží. Fyzikální vlastnosti působí na každé vozidlo stejně a je jedno, jak drahé a vybavené je vaše vozidlo. Raději zpomalte, než abyste nedojeli do cíle vůbec. Pokud se stane, že vjedete na vozovce do velké vodní plochy, nikdy nebrzděte a vždy sundejte nohu z plynového pedálu. Vyšlápněte spojku a volant držte pevně v přímém směru," uvádí dále policejní mluvčí.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24