QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mráz dlouho nevydrží, v lednu ho vystřídají průměrné teploty

27.12.2014 18:46

Mrazivé počasí vydrží jen do konce roku, v lednu jej vystřídá teplotní průměr. Milovníci sněhu si v lednu chuť nespraví. Přinášíme dlouhodobou předpověď na měsíc leden.

železnorudsko_1_12_2012 (1)

Mrazivé počasí, které se zpožděním dorazilo na území naší republiky, nevydrží příliš dlouho. Podle meteorologů nanejvýš do konce příštího týdne, v lednu jej pak vystřídají průměrné teploty a sněhu se nedočkáme.

Dlouhodobá předpověď Českého hydrometeorologického ústavu informuje o aktuálním proudění studeného vzduchu od severu k nám kolem hluboké tlakové níže nad Itálií. Ze západní Evropy do střední Evropy se bude rozšiřovat tlaková výše a po její přední straně k nám bude pokračovat příliv studeného vzduchu. V něm v pondělí přejde přes střední Evropu k jihu mělká brázda nízkého tlaku. Tlakové výše bude postupovat přes střední Evropu nad východní Evropu a bude slábnout. Po jejím severním okraji přejde ve čtvrtek přes střední Evropu k východu teplá fronta a koncem období studená fronta.

Od pátku 2. do neděle 4. ledna očekávají meteorologové zpočátku polojasno až oblačno, postupně zataženo a občas sněžení, přechodně i srážky smíšené nebo mrznoucí.

Od 5. ledna budou teploty přes den nejčastěji mezi -2 a 4 stupni. O týden později se ochladí a nejnižší ranní teploty mohou klesat až k -12 stupňům, přes den se ale vyšplhají na -2 až 5 stupňů. Nejtepleji pak bude v závěru měsíce, kdy v týdnu od 19. do 25. ledna budou odpolední maxima stoupat až k 8 stupňům.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT