Mražená treska měla jen polovinu slibovaného masa - FOTKY

12.06.2016 13:01

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se znovu zaměřila na mražené ryby a žádná "sláva" se po kontrolách nekoná. Aljašská treska obsahovala o desítky procent méně masa.

4
2134

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se v poslední době zaměřila na mražené ryby, hlavně z dovozu, ve velkém. Opakované kontroly totiž ukazují, že velmi často je maso nahrazováno zmraženou vodou. Po rozmražení je tak ryba podstatně menší, než uvádí informace na obalu.

Tentokrát se navíc inspektoři v prodeji setkaly s mraženou aljašskou treskou, která už v obchodech být neměla. Jde o výrobek Aljašská treska filety v kilovém balení od dovozce Frigoexim, kterou nabízel řetězec Makro.

"Na obalu potraviny je mj. uvedeno: Hmotnost po odkapání 800g (pozn.: tj. obsah masa 80%). Laboratorní rozbor ale stanovil obsah masa ve výrobku jen na 46,3% hmotnosti potraviny. Informace na obalu tak byla zavádějící ohledně skutečného obsahu masa a SZPI nařídila kontrolované osobě, aby falšovanou šarži potraviny stáhla z nabídky. Inspekce zároveň s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce. Jde o opakovaný případ zjištění falšované mražené ryby odebrané u subjektu Makro od dovozce Frigoexim s.r.o.," informoval mluvčí SUPI Pavel Kopřiva.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24