QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mražené ryby obsahovaly jen polovinu masa – FOTKY

21.03.2016 10:14

Hned několik kontrol SZPI mražených ryb na trhu odhalilo velké nedostatky. Mraženého pangase dokonce inspekce nařídila stáhnout z trhu. Problémy se našly i u rybích prstů...

6
12435678

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se v posledních době zaměřila na kontroly mražených ryb napříč trhem. Výsledky rozhodně nejsou nijak dobré. Řada ryb obsahovala jen zhruba polovinu masa a nastavená byla většinou vodou.

Mraženého pangase z Vietnamu inspekce dokonce nařídila stáhnout z trhu. „Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila společnosti AHOLD Czech Republic, a.s., aby neprodleně stáhla z tržní sítě dvě šarže hluboce zmražené potraviny PANGAS DOLNOOKÝ – filety bez kůže, s přidanou vodou, glazované,“ informovala inspekce.

Jedná se o pangase výrobce ANMYFISHCO Phu Hoa, An Giang z Vietnamu šarže VN 311 VI 311 s trvanlivostí do září příštího roku.

Podle informací na obalu mělo být v balení obsaženo 90 procent ryby a jen 10 procent vody. Testy ale ukázaly, že skutečné množství masa je jen zhruba poloviční. „Laboratorní analýza SZPI potvrdila v hodnocených šaržích obsah masa v množství 48,3%, resp. 48,7%, tj. skutečný obsah masa ve výrobku byl téměř o polovinu nižší, než by odpovídalo údaji uvedenému na obalu,“ upozorňuje SZPI.

K podobným odhalením ale inspekce došla i u dalších kontrol. V testech neobstály například "Filety z treskovitých ryb" výrobce Bidvest Kralupy L015257 2 s trvanlivostí do 25. března 2017 nebo například Aljašská treska filety TWARDZIK s trvanlivostí do června příštího roku. Také v tomto případě baelní obsahovalo o polovinu masa méně. Ze stejného důvodu uvedli na seznam falšovaných potravin inspektoři i Klasik drcené rybí prsty.

FOTO: SZPI

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24