QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mrtví orli na Tachovsku byli otrávení nebezpečným jedem - FOTKY

08.02.2017 13:08

Podezření na otravu mrtvých orlů mořských, kteří se našli na Tachovsku, se potvrdilo. Vzácná zvířata zabil jed, který je nebezpečný i lidem!

Koncem roku 2016 byli na Tachovsku v blízkosti obce Hoštka nalezeni dva uhynulí orli mořští. Jeden z nich ležel vedle mrtvé, částečně sežrané lišky. Kvůli podezření na otravu Agentura ochrany přírody ČR, Správa CHKO Český les nahlásila případ policii, která zvířata zaslala Státnímu veterinárnímu ústavu.

Pitva prokázala u všech tří otravu nebezpečným jedem – karbofuranem. Orli zahynuli pravděpodobně po pozření již dříve otrávené lišky.

"Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. Každoročně jsou jím u nás otráveny stovky zvířat, zejména dravců, vyder a kun. V krajině jsou totiž kladeny otrávené návnady, granule, maso, vnitřnosti či části mrtvých zvířat, většinou za účelem nezákonného hubení šelem a dravých ptáků. Látka je vysoce toxická a k smrtelné otravě stačí i nepatrné množství. Běžnou kachnu divokou může zabít už 0,5 mg karbofuranu, člověka pouhá čtvrtina čajové lžičky,“ vysvětluje Milena Prokopová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Český les.

Otrávená zvířata a návnady mohou být nebezpečné i lidem! Otráva hrozí i z výparů...

Kladení návnad otrávených karbofuranem je velmi nebezpečná trestná činnost. Návnada může zabít nejen volně žijící nebo venčená domácí zvířata, jako jsou psi a kočky. Ohroženi jsou také všichni, kteří najdou návnadu nebo otrávené zvíře, protože k otravě může dojít i vdechnutím výparů nebo při dotyku s kůží.

Otrávená zvířata nenesou žádné charakteristické příznaky, jen obvykle hynou náhle a v dobré tělesné kondici. U ptáků může být vodítkem typická poloha se svěšenými křídly a hlavou, a s křečovitě sevřenými pařáty. Při nálezu by se lidé neměli dotýkat návnady ani mrtvých zvířat, měli by zabránit v přístupu dětem. Důležité je nepoškodit stopy na místě a podezřelý nález nahlásit Policii ČR nebo orgánům ochrany přírody.

"Jeden z orlů nalezených na Tachovsku byl označen ornitologickým kroužkem. Díky tomu víme, že pocházel z hnízda nedaleko Mladé Boleslavi. Zde byl označen jako mládě 25. 5. 2014. V době úmrtí byl tedy starý necelé tři roky. Orli dosahují dospělosti mezi 5–6 rokem života. Uhynulý jedinec byl tedy teprve jakýmsi ptačím teenagerem, jehož krátký život ukončilo 18. 12. 2016 hodování na lišce otrávené karbofuranem. Orel mořský přitom patří mezi kriticky ohrožené živočichy, u nás hnízdí kolem 100 až 120 párů,“ říká Milena Prokopová.

Do ochrany orlů mořských, ale i dalších živočichů, před otrávenými návnadami se může zapojit každý. Nález podezřelého mrtvého zvířete nebo návnady je možné oznámit Policii ČR nebo orgánům ochrany přírody. Je dobré upozornit sousedy, známé a přátele na nebezpečí otrávených návnad pro jejich domácí zvířata, ale i pro ně samotné. Pro vlastní oznámení nebo sledování aktuální situace kolem otrav karbofuranem je možné využít také internetové stránky http://www.karbofuran.cz.

FOTO: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Regionální pracoviště - Správa CHKO Český les

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24