Na extrémy počasí si zvykejte, říkají meteorologové

02.09.2010 12:56

Podle posledních průzkumů to vypadá, že srpen byl měsícem s velmi vysokým výskytem srážek. Na druhou stranu bylo nezvyklé teplo v červenci. Meteorologové radí, zvykejte si na to.

Podle meteorologů si máme na extrémy počasí, které nás provázely i toto léto, zvykat. Vlivem klimatických změn, ty má samozřejmě na svědomí člověk, přichází velké vlny veder a za těmi musí logicky následovat přívalové deště. Budou kraťasy spolu s pláštěnkou a teplou vestou naším průvodcem létem?

Podle poslední studie německých meteorologů, kteří srovnávali srážky a teploty letošního léta s dřívějšími, vyšlo, že SRN zažilo nejdeštivější srpen od okamžiku, kdy se provádějí příslušná měření, tedy od roku 1881. A zároveň historicky osmé nejteplejší léto. Naše republika je na tom podobně. Při nedávných záplavách v severních Čechách spadlo v některých oblastech za jeden den až 160 mm srážek.

Někteří odpůrci oteplování by mohli namítnout, že přece zima byla studená dost. Ale pozor, nebylo tomu tak všude. Třeba v jižním Grónsku zažívali koncem ledna dlouhé dny, kdy byly teploty kolem 14 stupňů nad nulou!

Čeští odborníci ale jsou opatrnější co se týká klimatických změn. Podle nich nejsou ještě statistiky takže nelze letošní extrémy počasí připisovat jednoznačně klimatickým změnám.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24