QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na horách by mohly udeřit arktické mrazy

15.01.2016 8:03

Od konce tohoto týdne ovládnou region mrazy. Podle výhledů meteorologů by v příštím týdnu měly být na horách zaznamenány i takzvané "arktické dny".

Železná Ruda_QAP_foto (7)

Po ochlazení, které zejména na Šumavu přineslo pořádnou dávku sněhu, přijde i vlna mrazů. Už během víkendu budou teploty i přes den klesat pod bod mrazu. Největší zima bude ale podle aktuálních výhledů meteorologů na začátku příštího týdne.

Nejteplejšími dny tohoto týdne byly podle meteorologů úterý a tředa. Postupně se ale začne poměrně znatelně ochlazovat. "Do konce tohoto a pravděpodobně i po většinu příštího týdne budou teploty klesat pod bod mrazu na celém území a od soboty bude prakticky na celém území panovat i celodenní mráz. V neděli pak ojediněle teplota klesne i pod -10 °C, což už označujeme jako den se silným mrazem," informoval ČHMÚ prostřednictvím svého webu Infomet.

Po víkendu přijdou ještě větší mrazy a na horách by mohly být zaznamenány i takzvané arktické dny. "Nejintenzivnější mrazy budou podle předpovědi panovat v pondělí a v úterý, kdy by míst, která zaznamenají den se silným mrazem pod -10 °C, mělo být nejvíc. Jestliže i maximální teplota zůstává pod hranicí -10 °C, označujeme takový den jako arktický. Arktický den bychom však měli na počátku příštího týdne zaznamenat jen na horách, které netvoří více než 4 % našeho území," upozorňují meteorologové.

Postupně by tak měhlo docházet i k zamrzání vodní ploch. V prvních dnech mrazů nicméně nebývá led na přírodních vodních plochách ještě bezpečný a s bruslením i na postupně zamrzlých rybnících nebo přehradách v regionu by tak nadšenci měli ještě počkat.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24