QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na horách sněžení, v nížinách déšť. Taková je nová měsíční předpověď

22.02.2016 7:02

V průběhu tohoto týdne se bude opět ochlazovat a dorazí i sněžení. Celkově bude ale období do 20. března na rozmezí průměrných a nadprůměrných teplot.

FOTO_QAP_CZ (5)

Podle nové měsíční předpovědi nás v příštích týdnech čekají průměrné až nadprůměrné teploty, zároveň ale také víc srážek. V nížinách by mělo jít o déšť, na horách by mělo ještě sněžit. V tomto týdnu se bude postupně opět ochlazovat a v závěru týdne by noční teploty mohly místy klesnout až k -12 stupňům.

"Předpokládáme, že období od 22. února do 20. března 2016 bude jako celek na rozhraní teplotně průměrného až slabě nadprůměrného období. Relativně nejteplejší by měl být první týden, zejména ze začátku. Následně očekáváme slabé ochlazování, ale průměrné týdenní teploty by neměly klesat pod úroveň dlouhodobých průměrů. Z hlediska množství atmosférických srážek očekáváme více srážek než je dlouhodobý průměr pro naše území, a to zejména v první polovině předpovídaného období," informoval ČHMÚ.

V nížinách a středních polohách by mělo jít většinou o srážky dešťové, jen přechodně by se mělo jednat o sněžení a to zejména v první polovině období. Na horách by nicméně ještě mělo sněžit.

V průběhu tohoto týdne se ochladí...

V příštích dnech se v regionu opět ochladí. "Během úterý přejde přes naše území od severozápadu studená fronta, která se nad Alpami zvlní. Za ní do střední Evropy začne proudit studený vzduch od severozápadu a k nám se postupně rozšíří od západu výběžek vyššího tlaku vzduchu," upozorňují meteorologové.

Během pondělí bude spíš oblačno a počítat bychom měli i s deštěm. teploty budou odpoledne mezi 10 a 14 stupni, na Šumavě až okolo 7 stupňů. Silný vítr bude dosahovat na horách rychlosti až 90 kilometrů v hodině, večer bude slábnout.

V úterý nás čeká zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, srážky budou od severozápadu v polohách nad 400 metrů nad mořem přecházet ve sněžení. V noci klesnou teploty mezi 6 až 2 stupně, přes den vystoupí mezi 3 až 7 stupňů.

Ve středu bude zataženo až oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Postupně by měly být srážky spíš smíšené. Noční teploty budou mezi +2 až -2 stupni, denní mezi 1 až 5 stupni.

Ve čtvrtek bude obloha polojasná až oblačná, jen ojediněle se objeví sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou mezi 0 až -4 stupně, při vyjasnění až na -8 stupňů. Nejvyšší denní vystoupí mezi 0 až 4 stupně.

Pátek přinese jasnou až polojasnou oblohu, na horách by mohlo být přechodně i oblačno a objevit by se mohly i sněhové přeháňky. Noční teploty budou mezi -1 až -5 stupni, ojediněle při sněhové pokrývce až okolo -10 stupňů. Odpolední teploty se vyšplhají mezi 0 až 4 stupně.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí podle ČHMÚ: "Jasno až polojasno, během dne na horách přechodně až oblačno a ojediněle sněhové přeháňky. Koncem období přibývání oblačnosti a srážky místy, v nižších polohách déšť. Nejnižší noční teploty v sobotu -3 až -7 °C, ojediněle při sněhové pokrývce až -12 °C, v dalších dnech postupně +2 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C, koncem období 4 až 9 °C."

FOTO: ilustrační
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT