QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ne všichni čápi odlétají do Afriky. Na Kdyňsku dva zůstávají

14.12.2022 7:35

Zima o sobě dává v posledních dnech opravdu vědět. Přesto na Kdyňsku můžeme spatřit dvojici čápů.

čapí adopce_DESOP

„V okolí města Kdyně se i vzhledem k mrazivým teplotám posledních dní stále objevují dva čápi a množí se tak dotazy občanů, kteří mají o život čápů obavy. Pracovníci Záchranné stanice živočichů Plzeň o těchto čápech vědí, a situaci spolu s námi monitorují,“ informovalo město Kdyně.

Není to poprvé, co čápi na Kdyňsku zůstávají a necestují do teplých krajin. „Čápi v našem regionu zůstávají již šestou zimu, což není úplně obvyklé, ale nikoliv pro čápa život ohrožující. Populace čápů v posledních 10 – 15 letech neodlétá vždy do Afriky, ale jako zimoviště si místo Afriky vybírá bližší Španělsko, kde je kromě teplého podnebí také velké množství skládek, kde se čápům daří z hlediska dostatečného množství snadno dostupné potravy. To je také jeden z důvodů, proč se čápi v posledních letech na svá hnízda vracejí tak brzy - přilétají totiž již na přelomu února a března,“ upřesnilo město.

„Čápi, kteří zde setrvávají často až do přelomu roku, pak zpravidla s přituhující zimou odlétají více na jih nebo do sousedního Německa, do tzv. ptačích parků, kde ptáky přes zimu přikrmují. Čapí populace na Domažlicku z 50 % odlétá tradičně do Afriky, odkud se vrací na přelomu dubna a května. Zbylých 50 % čapí populace si cestu za teplem krátí právě odletem do Španělska, odkud se vrací již na přelomu února a března,“ doplnilo město.

Foto ilustrační DES OP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24