QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nové divadlo v Plzni projde rekonstrukcí. Zřejmě zmizí i betonové vejce

23.03.2023 8:37

Plzeň plánuje vybudovat bezbariérový vstup do Nového divadla. Stavbě by mělo ustoupit i 20tunové kamenné vejce.

Nové divadlo_ilustrační_0223_QAP (1)

„Rekonstrukce se týká velkého sálu. Malá scéna je bohužel mimo dosah atria. Jde nám zejména o zpřístupnění spodní části hlediště velkého sálu, aby byl pohodlně dostupný i pro hendikepované návštěvníky a seniory. Chceme lépe zpřístupnit i restaurační zařízení a sociální zázemí,“ řekla QAPu Eliška Bartáková, radní pro oblast kultury a památkové péče.

Bezbariérovosti Nového divadla by mělo být docíleno zastřešením prostoru kolem betonového vejce, tedy mezi hlavní a provozní budovou. Socha, která váží 20 tun a vyšla na více jak 6 milionů korun, z prostoru zřejmě zmizí. „Projekt jsem viděl a je velmi zajímavý, umožní lepší využití celého divadla. Součástí studie je i to, že z prostoru zmizí vejce. Namísto toho by měl být nový útvar,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Prostor nově vzniklého atria bude sloužit mimo jiné jako galerie. „Když už se bude takto stavět a zastřešovat, chceme ve vzniklém prostoru vybudovat atrium, které by sloužilo jako výstavní plocha třeba i pro mladé umělce. Divadlo J. K. Tyla má ve své strategii tuto uměleckou činnost a chce v ní i nadále pokračovat,“ řekla Eliška Bartáková.

Projekt je zatím ve fázi studie. „Na studii by se mělo pracovat během tohoto roku. V příštím roce bychom chtěli pracovat na prováděcích dokumentech tak, aby se v roce 2025 a 2026 mohlo začít stavět,“ řekla QAPu radní pro oblast kultury a památkové péče.

„Jsme velmi rádi, že naše dlouholetá snaha o snadnější přístup do předních řad Nové scény začíná nabývat konkrétní podoby a osobně jsem vděčný, že po instalaci osvětlení schodiště Nové scény, dovybavení jejího foyer nábytkem a instalaci elektroakustického dozvuku nepřestává město Plzeň Novou scénu stále vylepšovat a můžeme návštěvu našeho divadla činit jednodušší a příjemnější,“ dodal ředitel DJKT Martin Otava.

To kdy a za jakých podmínek budou práce probíhat, není jisté. „Zavření divadla bude záležet na etapách stavby, kdy zasáhnou práce do sálu. Samozřejmě to bude provedeno tak, aby to příliš nezasáhlo o funkčního období divadla,“ uzavřela Eliška Bartáková.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24