Obchodní řetězec Kaufland nabízel pekingské zelí s pesticidy

27.10.2018 16:18

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v síti obchodů Kaufland pekingské zelí s pesticidy. Zelí bylo kontaminované přípravkem proti škůdcům.

untitled

Státní zemědělská a potravinářská inspekce spustila další cílené kontroly ovoce a zeleniny. Ani tentokrát se to neobešlo bez závad. V síti Kaufland objevili inspektoři šarži pekingského zelí s pesticidy. 

"Jednalo se o čerstvé pekingské zelí, balené v PE fólii, šarže: LOT L3604, země původu: Polsko, u kterého laboratorní rozbor SZPI potvrdil kontaminaci pesticidem flonicamid v množství 0,1 mg/kg. Příslušný právní předpis přitom stanovuje maximální povolený limit pro přítomnost flonicamidu na 0,03 mg/kg. Flonicamid je insekticid, který se používá jako ochrana rostlin proti hmyzím škůdcům," informoval Radoslav Pospíchal ze SZPI.

Výsledky tak potvrdily, že došlo k porušení nařízení o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. Inspekce současně došetřuje případ v rámci dodavatelského řetězce.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24