Obchodníci při slevách šidí! Nejvíc prohřešků odhalila inspekce v regionu

30.11.2015 12:43

Inspektoři ČOI si vzali na mušku slevové akce v obchodech. V rámci republiky rozdali pokuty za víc jak tři miliony. Nejvíc nedostatků našli na západě Čech.

nakupy silvestr FOTO QAP

Inspektoři ČOi se tentokrát v terénu zaměřili na nejrůznější slevové akce v obchodech. Za třetí čtvrtletí letošního roku rozdali v rámci celé republiky pokuty za víc jak 3 miliony. Nejvíc prohřešků na počet provedených kontrol se našlo v Plzeňském a Karlovarském kraji. Celkem byly nedostatky objeveny ve víc jak 66 procentech případů.

V obchodech a na prodejních místech v Plzeňském a Karlovarském kraji proběhlo celkem 99 kontrol. Ve zhruba 66 procentech přitom inspektoři narazili na problémy.

"Za nedostatky, které naši inspektoři zjistili při kontrolách slevových akcí, ukládáme následně pokuty a budeme tak postupovat i nadále, ale předcházet poškozování svých práv mohou nejlépe spotřebitelé sami. A to tím, že budou vyžadovat řádné informace o ceně vybraného zboží nebo služby a také si zkontrolují, zda jim je tato cena správně účtována. Nejúčinnější proti těmto praktikám prodávajících je obrana okamžitě na místě,“ radí spotřebitelům Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

V souvislosti se startem předvánoční nákupní horečky inspektoři upozorňují, že by si lidé skutečně měli dávat čím dál víc pozor na to, co a za jakou cenu kupují. "Četnost výskytu jednotlivých závad svědčí o nedostatečné péči o zákazníky. Nejsou jim poskytovány řádné informace o ceně prodávaného zboží a nabízených služeb a také je jim často účtována cena v nesprávné výši. Ze zkušeností inspektorů vyplývá, že se s těmito nedostatky setkávají častěji na začátku slevových akcí," upozorňuje ČOI.

Poměrně častým fíglem obchodníků je navýšení původní ceny a následné snížení na právě původní cenu. Zákazníkům je tak "normální" cena nabízená jako "sleva". A to v lepším případě. Objevují se také případy, kdy i zdánlivě snížená cena je o něco vyšší než byla původní cena, za kterou bylo zboží nabízení před takzvanou "akcí".

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24