Obyvatelům Domažlic se na rok 2023 navýší vodné a stočné

09.12.2022 7:21

Rada města schválila nové ceny. Na obyvatele Domažlic a Havlovic tak čeká v příštím roce mírné navýšení vodného a stočného.

voda ilustrace QAP_CZ (10)

Obyvatelé Domažlic čeká zvýšení cen vodného a stočného pro rok 2023. Informoval o tom místostarosta města.Vodné bude činit 50,18 korun s DPH a stočné 47,40 korun s DPH. V letošním roce zákazníci za m³ platili 47,93 Kč za vodné a 48,30 Kč za stočné," vyčíslil Pavel Faschingbauer a konstatoval, že v rámci současného všeobecného nárůstu cen jde jen o mírné zvýšení ceny.

„Vodné a stočné je úplata za dodávku vody a za odvádění odpadních a srážkových vod (tedy za tyto poskytnuté služby). Její tvorba podléhá přísným pravidlům a způsob její tvorby je regulován. Do kalkulace ceny lze promítat jen příslušnými předpisy stanovené náklady - např. materiál, energie, mzdy nebo provozní náklady. Významnou položku kalkulace tvoří „nájemné“, to zohledňuje roční náklady na financování obnovy vodovodů a kanalizací. Podle zákona je jejich vlastník povinen tvořit finanční rezervu na tuto obnovu,“ vysvětluje město Domažlice na svém webu.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT