Ochranáři varují, nekrmte labutě na stojatých vodách!

05.11.2010 7:04

Rokycanští záchranáři varují všechny, aby nekrmili labutě na stojatých vodách. Labutě pak neodletí, kam mají a jsou ohroženy na životě.

Krmení labutí pečivem je oblíbená zábava a dokonce máte i pocit, že tím labuti pomůžete. Není tomu tak. Ochranáři varují, nekrmte labutě na stojatých vodách, kde nejvíce hnízdí. Labutě pak neodletí na tekoucí vodu a mohou být až ohroženy na životě.

Pokud labutě hnízdí ve stojatých vodách, i po vyvedení mladých zůstávají až do prvních mrazů. Tím, že je lidé přikrmují, jim ale ubližují. Labutím se pak z místa nechce a neodletí na tekoucí vodu, kde mají dostatek pestré potravy. Pečivem jim spíš ublížíte. "Díky lidské, byť dobře míněné pomoci, kdy jsou zpravidla krmeny jednostrannou a zcela nevhodnou potravou / chléb, pečivo / organismus ochabuje. Tím je nejen náchylnější k nejrůznějším nemocem, ale zároveň ani labutě nemají potřebu odletět. Trvá-li tato situace delší dobu, mohou nastat potíže," varuje ochranář Karel Moulis.

"V žádném případě Vás však nechceme odrazovat od přikrmování ptactva – labutě nevyjímaje, nicméně vše je nutno dělat s rozumem. Vhodná je i konzultace s ochránci přírody, ornitology či myslivci, kteří mají dostatek informací i zkušeností s přikrmováním volně žijících živočichů," doporučuje Moulis.

Přimrznutí je možné?

Labuť je severský pták dobře přizpůsobený životu na vodě. Pokud ale je nemocná či oslabená, může k přimrznutí dojít. Pokud si myslíte, že je labuť přimrzlá, zavolejte radši záchranáře, ochranáře. je to bezpečnější pro vás i labuť. Nejprve se ale přesvědčete, že tomu tak. A to tak, že se pokusíte labuť donutit ke zvednutí.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24