QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od pondělí 27. prosince nás čeká zpřísnění pravidel, lidé se obávají omikronu

26.12.2021 8:54

Spousta zemí v současné době bojuje s prudkým šířením omikronu na svém území. Odborníci odhadují, že v rámci České republiky proběhne největší šíření této nákazy na přelomu ledna a února.

CG0A4939

Dochází ke zpřísnění podmínek příjezdu cizinců ze zemí s nízkým rizikem nákazy a středním rizikem nákazy z důvodu předcházení šíření varianty omikron. "Nově bude nutné se ze zemí zelených a oranžových podrobit antigennímu nebo PCR testu před vstupem a po vstupu na území ČR 5. – 7. den podrobit PCR testu. V době oslav spojených s koncem roku dochází ke zpřísnění vstupu cizinců na území ČR, kteří se musí v období 30. prosince až 1. ledna podrobit PCR testu," uvedl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 27. prosince. Island a Lotyšsko budou nově v tmavě červené kategorii.

V období od 30. prosince až 1. ledna roku 2022 mají cizinci povinnost se před vstupem na území ČR podrobit RT-PCR testu. Pokud jsou cizinci očkováni posilovací dávkou, není test před vstupem na území vyžadován.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň důrazně doporučuje, aby občané omezili cestování, neboť je třeba minimalizovat riziko šíření onemocnění covid-19.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24