Od pondělí platí novinky v opatřeních. Co konkrétně se mění?

21.03.2021 17:26

Stávající protiepidemická opatření platí až do 28. března. Od pondělí 22. března začnou ale platit některé malé výjimky. Na výlet můžete například už v celém okrese, ne jen v katastru obce.

ilustrační foto

Platná protiepidemická opatření budou na území České republiky platit s drobnými úpravami o týden déle, až do 28. března. O jejich prodloužení rozhodla na mimořádném jednání ve čtvrtek 18. března 2021 vláda Andreje Babiše.

Novinky od pondělí 22. března:

  • Možnost vyrazit na výlet do přírody nebo sportovat na území celého okresu
  • Výjimku ze zákazu opustit okres budou nově mít také rodiče pro styk se svými nezletilými dětmi nebo návštěvy osob blízkých u dětí v náhradní rodině nebo ústavní nebo ochranné výchově. Pro kontakt rodiče s dítětem bude nově platit i výjimka z omezení kontaktů se členy jiné domácnosti
  • Úprava nošení roušek: Změna se týká příslušníků a zaměstnanců základních složek integrovaného záchranného systému, kteří budou moci od 20. března používat také masku nebo polomasku splňující všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek) normy ČSN EN 140 +A1.
  • Úprava nošení roušek pro sportovce: "Upřesňuje se výjimka pro sportovce v době tréninku, cvičení, zápasu, soutěže apod. včetně běhu a jízdy na kole ve venkovních prostorech, tedy že vtěchto případech nemusí používat ochranný prostředek dýchacích cest, ale jen za podmínky, že se nachází alespoň 2 metry odjiné osoby, nejedná-li se očleny domácnosti," píše se konkrétně ve vydaném opatření.
  • od 20. března došlo k úpravě u návštěv pacientů ve zdravotnických zařízeních poskytujících dlouhodobou nebo následnou lůžkovou péči. Nově budou z povinnosti předložit na této návštěvě platný negativní test na covid-19 osvobozeni lidé, kteří prokáží, že buď prodělali nemoc covid-19 v posledních 90 dnech, nebo byli kompletně očkováni, a to více než před 14 dny. Stejné pravidlo bude platit i pro výjimku z povinné karantény pro klienty zařízení sociální péče, kteří vyrazili na vycházku mimo areál, v němž jsou ubytováni.

ilustrační foto Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24