QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Opatrně při napouštění bazénů. Vodárna doporučuje objednat cisternu

18.05.2023 18:00

Na napouštění bazénu je právě nejlepší doba. Plzeňská vodárna ale varuje, aby lidé neplnili bazény vodou přímo z kohoutků. Velký odběr vody může znamenat zakalenou vodu i pro sousedy v okolí.

1

Cisterna je stále oblíbenější možností, jak si zajistit v bazénu čistou a nezávadnou vodu. V první chvíli má sice člověk tendenci jednoduše roztočit vodovodní kohoutek nebo použít vodu ze studně, to má ale svá pro i proti. Veřejná vodovodní síť není pro tak velké odběry k plnění bazénů určená. Pokud totiž člověk roztočí kohoutek naplno, může dojít vlivem nárazových změn hydraulických poměrů v potrubí k uvolnění usazenin na jeho stěnách a následnému nežádoucímu zakalení vody.  A to nejen přímo v místě odběru, ale někdy i v poměrně širokém okolí. Způsob napouštění z kohoutku navíc není možno použít v lokalitách s nedostatečnou kapacitou vodního zdroje.

V případě napouštění z vlastní studny se pak lidé mohou v bazénech setkat s různými nežádoucími látkami a s tím spojenou případnou likvidací chemikáliemi.

Pokud se přesto zákazník rozhodne nevyužít cisternu a bude chtít naplnit bazén přímým napouštěním z vodovodu, musí dodržovat pravidla. Je nezbytné postup konzultovat s pracovníky centrálního dispečinku VODÁRNY PLZEŇ a.s. (tel. číslo 377 413 444), kde získá pokyny, jak postupovat, aby nedošlo k ohrožení kvality pitné vody u něj ani ve veřejném vodovodu. Obecně lze říci, že čas napouštění je nutné volit v nočních hodinách a zároveň platí jednoduché pravidlo rychlosti napouštění cca 10 litrů za minutu (lze jednoduše vyzkoušet na kbelíku o objemu 10 litrů). Současně si dovolujeme upozornit na nastavené denní a hodinové limity u odběratelských smluv uzavřených v souladu s platnou legislativou.

Menší zahradní bazén pojme obvykle kolem devíti metrů krychlových vody, středně velké bazény mívají objem cca od 24 do 35 metrů krychlových. Vodárenská autocisterna má objem osm krychlových metrů.

Foto Vodárna

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT