QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Oslavy osvobození si užijí i pivaři! K mání bude speciál Freedom IPA

28.04.2015 18:03

Speciál z amerického chmele Cascade uvařil pivovar U Bizona v Čižicích a unikátní mok bude k mání i během Slavností svobody v Plzni. Speciál poznáte podle nezaměnitelné etikety ve stylu americké armády.

plakat_IPA_70
Pivovar_U_Bizona_Ciziceplakat_IPA_70plakat_IPA_70_jeep

Oslavy 70 let od konce druhé světové války už v příštích dnech ovládnou celý region. Centrum oslav proběhne v Plzni v rámci velkolepých Slavností svobody. Právě během oslav si na své přijdou také pivaři. Kvůli významnému výročí vznikl totiž pivní speciál Freedom IPA.

Pivo k Plzeňskému kraji neodmyslitelně patří a i z toho důvodu nesmí během oslav osvobození chybět skutečná lahůdka. Speciál Freedom IPA uvařili v pivovaru U Bizona v Čižicích. "Pivo stáčíme do půllitrových klasických skleněných lahví, mají speciální etiketu od našeho grafika Jana Košťála, který stál i u zrodu myšlenky takový speciál uvařit," řekl QAPu Robert Beneš z pivovaru U Bizona.

Rozhodně nepůjde jen o nějaký "odvárek", ale o pivo, které má skutečně říz. "Jde o svrchně kvašené pivo, jehož základem je americký chmel Cascade. Má lehce grapefruitové aroma. IPA je zkratka pro Indian Pale Ale," vysvětluje Robert Beneš s tím, že jde o čtrnáctistupňové pivo. "Připraveno máme pět set kusů, ale v případě zájmu není problém stočit další. K dostání bude v našich restauracích, to znamená v hostinském pivovaru U Bizona v Čižicích, ale také během oslav v Plzni v restauraci U Bizona na Klatovské a také v centru města v Riegrově ulici, kde bude speciální stánek." V průběhu Slavností svobody bude k mání speciál také na Chodském náměstí.

Freedom IPA se dostane také do vybraných pivoték. Motiv pro vznik amerického speciálu v českých končinách je naprosto jasný. "Oslavy konce druhé světové války a osvobození Američany se dotýkají celého regionu. Právě proto jsme použili také americký chmel," uzavírá Robert Beneš.

Pivovar U Bizona v Čižicích funguje už od října roku 2011 a za tu dobu si vysloužil velmi dobrou pověst mezi milovníky piva. Krom aktuálního speciálu vaří další originální piva. Podrobnosti najdete také na stránkách www.ubizona.eu.

FOTO: Hostinský pivovar U Bizona, Jan Košťál

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24