QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Osm vykradených aut jen za víkend

17.03.2010 10:26

Policisté varují motoristy, nenechávejte nic cenného v autě. Přibývá vykradených aut, jen za uplynulý víkend jich plzeňští kriminalisté řeší osm.

Osm vykradených aut ohlásili majitelé o víkendu v Plzni.

"Stále jsou mezi námi tací, kteří se ještě neponaučili z chyb druhých a ve svých vozech nechávají věci tak, aby je každý na první pohled viděl," uvedla mluvčí plzeňské policie Simona Čejková a pokračovala: "Jedním z těch, kdo strávili sobotní dopoledne na policejní stanici, byl 31letý Plzeňan. V sobotu kolem čtvrté ráno zaparkoval Audi A6 v Květné ulici v Plzni. Když se k němu o 4 hodiny později vrátil, všiml si, že má rozbité okno u spolujezdce. Do protokolu policistům uvedl, že v autě ponechal antiradar a autonavigaci. Dosud neznámý lapka si věci za 23 tisíc korun odnesl. Majitel navíc zaplatí další 4 tisíce korun za nové okno."

Na Plzeň bude ve zlém vzpomínat i 22letý cizinec, stačila hodina a přišel o věci za 75 tisíc korun.  "Dosud neznámý pachatel během hodiny rozbil okno u řidiče a odnesl si dva fotoaparáty, dva notebooky, navigaci a další věci za téměř 75 tisíc korun," sdělila Čejková.

Podle policistů je nejúčinnější obranou proti vykradení auta prevence.  "Čím více překážek každý zlodějům vytvoří, o to více jim stíží jejich „práci“. Z toho vyplývá, že se sníží pravděpodobnost toho, že on sám bude okraden. Věci uvnitř interiéru zloděje lákají, a proto by je měl každý vždy odklidit. Stále platí, že nejžádanější jsou pro pachatele autorádia a navigace. Ale ve většině případů zloděj odcizí vše, co najde. Cenné věci totiž pak následně prodá a to i za zlomek jejich skutečné hodnoty," vysvětlila Čejková a dodala: "Většina rádií má odnímatelný panel. Odnést si ho při odchodu od vozu s sebou není nic těžkého nebo složitého. To samé platí i pro mobilní navigace, které jsou mezi řidiči oblíbeny. Nedá se říci, že navigace ponechaná přes noc v automobilu, je ojedinělá věc. Bohužel je majitelé nechají tak, že je potencionální zloděj dobře vidí."

Zloděje ale může přilákat i taška či oblečení. "Je logické, že obsah tašky odložené na sedadle zjišťují až ve chvíli, kdy ji drží v ruce. Přestože třeba nakonec nic neodcizí, několik tisíc korun zaplatí majitel za opravu auta," poznamenala policejní mluvčí.

Neopatrnost některých lidí přitom dosahuje mezí, při kterých musí policisté kroutit hlavou. "Nejednou se na policisty obrátili občané a oznámili, že jim někdo vykradl automobil. Na dotaz, zda vůz při odchodu uzamkli, odpověděli, že ne, že si jen „na chvilku“ odskočili."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24