QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská teplárna potvrdila zvýšení průměrné ceny tepla na rok 2024

29.11.2023 12:28

Zvýšení průměrné ceny tepla na rok 2024 o 28,3 % oproti průměrné ceně tepla za rok 2023, takový je konečný verdikt valné hromady společnosti Plzeňská teplárenská, a.s., která rozhodla na svém plánovaném zasedání dne 28. listopadu 2023.

radiator-250558_1920

Akcionáři se dohodli na nižším procentuálním nárůstu ceny tepla, než jaký navrhovalo původně představenstvo společnosti. Průměrné navýšení ceny tepla nyní představuje částku 161,30 Kč/GJ, což znamená, že průměrná plzeňská domácnost bude platit v příštím roce za teplo o 270 Kč měsíčně více. Navíc i tak cena tepla v Plzni zůstává, z dosud veřejně oznámených cen krajských měst, nejnižší v rámci České republiky.

„Vláda letos zrušila v rámci konsolidačního balíčku podporu zákazníkům tepláren ve výši 17 mld. Kč, nebyla dokonce ani vypsána podpora kombinované výroby tepla a elektřiny a svou roli hraje i zvyšování ceny emisních povolenek CO2,“ přiblížil důvody, proč k navýšení ceny tepla v řádu desítek procent muselo dojít, generální ředitel společnosti Ing. Václav Pašek, PhD.

V loňském roce se plzeňské teplárně podařilo teplo zdražit symbolicky o 4,8 %. V roce 2023 nejsou v ČR výjimkou ceny tepla vyšší než 1.200 Kč/GJ, zatímco v Plzni průměrná cena tepla činí cca 600 Kč/GJ a je tak dlouhodobě nejnižší v rámci ČR. Toto ovšem také znamená ztrátu, kterou společnost Plzeňská teplárenská na komoditě teplo dosud generuje.

„Aby mohla teplárna přestat spalovat uhlí, musí do roku 2030 v rámci projektu dekarbonizace velmi intenzivně investovat do obměny klíčových zařízení v řádu několika miliard korun. To se neobejde bez bankovních úvěrů a společnost tedy musí být i pro financující banky důvěryhodná – banky by určitě nefinancovaly ztrátový projekt,“ doplnil pohled vedení společnosti předseda představenstva, Petr Fišer.

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT