QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňské Černice už mají dohodnutou koalici, dosavadní starostka bude pokračovat

30.09.2022 19:04

V osmém plzeňském obvodu Černice se vítězné sdružení nezávislých kandidátů OBČAS-Občané Černic aktivně spolu domluvilo na spolupráci s koalicí SPOLU, která získala v obvodu jeden mandát. Starostka Černic se nezmění.

černice

Společně budou mít tyto dvě uskupení pět mandátů. Strany se dohodly, že do čela obce bude navržena dosavadní starostka Mgr. Jana Haisová Círová, vedení samosprávy pravděpodobně doplní dva místostarostové.

„S koalicí SPOLU jsme se dohodli na spolupráci především proto, jsme si programově nejbližší. Slibujeme si od toho, že se nám podaří v příštích čtyřech letech dokončit projekty, na nichž jsme začali pracovat již v předcházejícím období,“ uvedla starostka Jana Haisová Círová.

Jde například o vybudování multifunkčního sportovního areálu, jenž vznikne rozšířením dosavadního fotbalového hřiště, zbudování cyklostezky z Černic do Radobyčic přes řeku Úhlavu a stezky pro pěší i sportovce do Losiné. Oba subjekty se dále dohodly, pro ně bude velkou prioritou revitalizace Selské návsi.

 

 

Černice

Černice se staly samostatným městským obvodem s oficiálním názvem Městský obvod Plzeň 8 Černice před 30 lety. Oddělily se od druhého plzeňského obvodu Slovany, jehož součástí byly od roku 1976. Počet obyvatel Černic vzrostl za tu dobu téměř třikrát. V roce 1991 měla obec podle Českého statistického úřadu 648 obyvatel, dnes už je to přibližně 1760.

"Model samosprávy a obsazení funkcí ještě nemáme definitivně dohodnutý, příští týden bychom měli mít jasněji,“ dodala starostka.

V Černicích dostalo sdružení OBČAS 42,48 procenta hlasů a získalo 4 mandáty, za ním se umístilo sdružení nezávislých kandidátů Pro Černice v čele s Miroslavem Štěrbou s 26,03 procenta hlasů a získalo tak tři mandáty. Koalice SPOLU - ODS, TOP 09 a KDU-ČSL vedená MUDr. Martinem Štěpánem obdržela 15,99 procenta hlasů, sdružení politických hnutí ANO a nezávislí 8,57 procenta hlasů v čele s Ivanou Ottovou. Oba subjekty získaly po jednom mandátu. Volební účast byla 56,96 procent.

foto: Plzeň Černice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24