Plzeňský kraj zasype sníh, teploty klesnou pod nulu

08.12.2022 18:29

Český hydrometeorologický ústav upozorňuje všechny obyvatele Plzeňského kraje, že teploty začnou postupně klesat pod nulu, o víkendu se navíc přidá i sněhová nadílka.

zima QAP-FOTO (128)

Nedělní sněžení přinese tlaková níže, která se již v tuto chvíli formuje nad Atlantikem v oblasti Azor, během pátku přejde přes Pyrenejský poloostrov do Středomoří, kde si nabere nad teplejšími vody trochu energie a teplejšího vzduchu od jihu, a vyrazí přes Balkán a východní Evropu směrem nad Pobaltí. Po přední straně této níže se bude do východní Evropy dostávat velmi teplý vzduch. Naopak zadní strana níže (západní strana) si bude nasávat studený vzduch od severu. A právě na rozhraní teplého a vlhkého vzduchu s tím studeným bude vydatně sněžit.

V noci na pátek již bude mlhavo s teplotami kolem -8°C. Přes den může slabě sněžit.

V sobotu hlásí meteorologové zataženo až oblačno, zpočátku ojediněle přechodně i polojasno. Místy slabé sněžení. Ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, nejvyšší denní -2 až +2 °C. Slabý severní až severovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na neděli

Zataženo, od jihovýchodu postupně sněžení, na jihovýchodě kraje i trvalejší. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, nejvyšší denní -4 až 0 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s, večer se změní na západní.

Nová sněhová pokrývka 9 až 12 cm, nejvíce na jihovýchodě kraje, na horách tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na pondělí

Zataženo, na většině území občasné sněžení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, nejvyšší denní -5 až -1 °C. Postupně čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, večer částečně zeslábne.

Nová sněhová pokrývka kolem 6 cm, na horách tvorba sněhových jazyků a závějí.

Foto: ilustační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24