QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Letošní 16. ročník Divadelního léta pod plzeňským nebem bude zřejmě tím posledním

13.04.2023 15:10

16. ročník Divadelního léta se odehraje od 6. června do 15. července 2023 na scéně v Proluce. Tam kde festival začínal, také na nějaký čas symbolicky končí. Na co se diváci mohou těšit?

Divadelní léto 2021_foto

Letošní 16. ročník Divadelního léta bude zatím poslední, organizátoři z plzeňského spolku PaNaMo se rozhodli konání festivalu pozastavit. „Celý tým se dohodl na tom, že chceme zkusit něco nového. Za 15 let nám festival vyrostl pod rukama. Události posledních let nás trochu vyčerpaly. Cítíme, že náplň festivalu je v mnoha ohledech vyčerpána, pokračovali bychom jen z nostalgie a rutiny, a to rozhodně nechceme,“ řekla Marcela Mašínová ředitelka Divadelního léta a předsedkyně spolku PaNaMo a dodala: „Divadelní léto, vlajkovou loď spolku PaNaMo, na chvíli - možná na pár let - zakotvit v přístavu, aby třeba později, až bude vítr příznivý, mohla zase vyplout v plné slávě.“ Co nového můžeme čekat, zatím Marcela Mašínová neprozradila.

Přípravy na poslední ročník Divadelního léta jsou v plném proudu. Diváci se mají letos opravdu na co těšit. Premiérovou inscenací, kterou pro festival nastudoval režisér Zdeněk Bartoš, je komedie Patricka Barlowa s názvem 39 stupňů. V bláznivé variaci na film noir Alfreda Hitchcocka se představí Jan Meduna, Eva Leimbergerová, Jan Holík a Tomsa Legierski.

„Ono to vypadá jako protimluv, že je to komedie podle Hitchcocka, ale je to skutečně tak. Vtip je v tom, že základem komedie pro čtyři herce je špionážní thriller z přelomu 30. a 40. let. Dokonce je podmínkou licence, že to nesmí hrát více herců. Je to bláznivá klauniáda, kdy se zejména dva herci neustále převlékají. Na jednoho herce tam vychází tak dvacet rolí,“ prozrazuje režisér Zdeněk Bartoš, který se na festival vrací po devíti letech. V roce 2014 tu inscenoval Goldoniho Lháře, jeden z nejúspěšnějších titulů v dosavadní patnáctileté historii Divadelního léta.

Diváci se mohou těšit na hororové dobrodružství, napínavé akční scény, klasická klišé detektivních příběhů, ale i neotřelý humor v půvabné divadelní stylizaci. Novinka bude mít premiéru ve čtvrtek 15. června a následovat bude 10 repríz. V červenci pak festival uvede pět představení loňské inscenace Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho a chybět nebude ani doprovodný program.

V červenci 2023 nabídne 16. ročník Divadelního léta pět repríz komedie Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho se skvělou Dianou Tonikovou v titulní roli a Milanem Šteindlerem jako vdovou Outěchovou.

Doprovodný program festivalu tradičně zahájí večer Jsme muzikál! 6. června se pod otevřeným nebem rozezní hity muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla pod vedením Lumíra Olšovského.

Jeviště v Proluce bude po dva večery patřit také muzikálovým nadějím – díky spolupráci festivalu s Konzervatoří Plzeň se tu 25. a 30. června odehraje představení s názvem Uděláte mně to znova?. Komedii z prostředí kliniky plastické chirurgie nastudoval s absolventy oboru Muzikálový zpěv režisér Lukáš Ondruš.

Ani letos nebude na Divadelním létě chybět slam poetry v podání nejlepších českých slamerů. Večer Slam Poetry All Stars se v Proluce uskuteční 20. června.

Vstupenky na 16. Divadelní léto jsou v prodeji prostřednictvím sítě GoOut.

Foto ilustrační Divadelní léto pod plzeňským nebem

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT