QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pokuty za víc jak 20 milionů! S kontrolami na silnicích se roztrhl pytel

20.01.2016 11:01

V průměru každý druhý den obsadili v loňském roce policisté silnice v souvislosti s kontrolami řidičů. Výše pokut přesáhla 20 milionů.

Policejní kontroly znovu obsadily silnice.

Víc jak dvě stovky nejrůznějších dopravně bezpečnostních akcí se v loňském roce odehrály na silnicích v Plzeňském kraji. Policisté při nich zjistili přes 54 tisíc. I když pokuty za víc jak 20 milionů se zdají být astronomické, přesto statistika mluví o snížení jak celkové částky pokut, tak počtu prohřešků v porovnání s rokem 2014.

S dopravně bezpečnostními akcemi a kontrolami se v loňském roce na silnicích v kraji skutečně "roztrhl pytel". "V celkovém součtu, ať již hovoříme o akci celorepublikové, krajské, či okresní, dosáhneme na číslo přesahující 220. Průměrně tedy uskutečnili dopravní policisté mimo běžný výkon služby každý druhý den dopravně bezpečností akci. Zaměřili se při nich standardně na dodržování obecně platných pravidel silničního provozu, ale i na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek, na používání pásů a zádržných systémů, rychlost, nákladní dopravu a autobusy, kontrolu dodržování sociálních předpisů a na další oblasti spojené s dopravou," shrnuje mluvčí Krajského ředitelstvé policie Plzeňského kraje Jana Tomková.

Řidiči osobních aut přitom zdaleka nejsou jediní, na koho kontrly ze strany policie cílí. "Akce i prevence směřovaly v roce 2015 nejenom k řidičům osobních vozidel, ale i k cyklistům a motocyklistům, řidičům nákladních vozidel, autobusů a v neposlední řadě se do hledítka policistů dostali samozřejmě i chodci," dodává policejní mluvčí.

Při akcích bylo v rámci celého kraje v loňském roce odhaleno víc jak 54 tisíc přestupků. Jen pro srovnání, v roce 2014 to bylo přes 60 tisíc přestupků. Padly pokuty za víc jak 20 milionů. I v tomto ohledu ale celková výše klesla, a to o víc jak dva miliony.

Kontroly se na silnicích rozjely už i v letošním roce. Mezi nejčastější důvody, proč musí řidiči sáhnout do peněženek, patří mimo jiné technický stav aut nebo nepřiměřená rychlost. Paradoxně nepřiměřená rychlost patří také mezi nejčastější příčiny dopravních nehod.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24