QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Potravinářská inspekce odhalila další polská jablka s pesticidy - FOTKY

16.08.2018 9:58

V Tescu se objevila jablka z Polska s pesticidy. Podobné problémy v posledních měsících odhalila inspekce už několikrát. Přinášíme podrobnosti!

Jablka Golden Delicious_Tesco_01
Jablka Golden Delicious_Tesco_01Jablka Golden Delicious_Tesco_02Jablka Golden Delicious_Tesco_03

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila v období od konce loňského roku zvýšený počet případů nevyhovujících jablek z dovozu s nadlimitním obsahem pesticidů.

Výsledky z akreditované laboratoře SZPI aktuálně potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu bifenthrin v šarži Jablek zelených odrůdy odrůda Golden Delicious. Konkrétně se jednalo o dvoukilové balení šarže LOT: 509/05/18T z Polska. Na obalu byl vyznačen dodavatel potraviny P+P spol. s r.o., Praha. Nevyhovující vzorek inspektoři odebrali v provozovně společnosti Tesco Stores ČR a.s.

"Nejvyšší povolený limit pro přítomnost pesticidu bifenthrin je pro jablka 0,01 miligramů na kilogram (mg/kg), rozbor ale potvrdil přítomnost pesticidu v množství  0,062 mg/kg," uvádí inspekce.

SZPI informaci vložila do evropského systému rychlého varování RASFF a zahájí správní řízení o uložení pokuty. O podobných případech inspekce informovala už na podzim loňského roku, hned dvakrát na začátku letošního roku a naposledy letos v červnu.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24