18.09.2024 20:13
18.09.2024 14:55
Muž nakupoval s odcizenou platební kartou, pátrá po něm policie
17.09.2024 17:25 18.09.2024 14:31
V Plzni na Roudné se zřítila část zdi na domě - FOTKY
V úterý 17. září ve 13:28 došlo v Plzni na Roudné ke zřícení části štítové zdi na domě. Na místě nedošlo ke zranění osob.
Potravinářská inspekce v lednu zavřela nejvíce provozoven za posledních 5 let
Potravinářská inspekce byla v lednu letošního roku nucena uzavřít dvacet jedna provozoven, což je nejvíce za posledních 5 let. Hlavním problémem byla hygiena.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce důrazně apeluje na provozovatele, aby nepodceňovali průběžnou údržbu provozoven a dodržování hygienických předpisů.
Výsledky kontrol za letošní leden ukazují, že inspektoři byli nuceni na místě uzavřít celkem 21 provozoven právě pro závažná porušení hygienických předpisů. Jedná se o nejvyšší počet uzavřených provozoven v daný měsíc za posledních 5 let. Ve stejném období roku 2021 inspektoři uzavřeli 6 provozoven, v lednu roku 2020 šlo o 15 provozoven.
Aktuální zjištění se týkají širokého spektra provozů. Inspektoři zkontrolovali restaurace, pivnice, cukrárny, rychlé občerstvení, prodejny velkých obchodních řetězců, samostatné maloobchodní prodejny, výroby potravin a podobně. Zákaz užívání prostor inspektoři ukládají tehdy, když kontrolou zjištěný stav provozovny neumožňuje zaručit bezpečnost potravin nebo pokrmů a dochází k ohrožení zdraví spotřebitele.
Zdaleka nejčastějším důvodem k uzavření provozoven v letošním roce je nezvládnutá prevence výskytu škůdců, zejména hlodavců. Kontrola v prodejnách nebo zázemí zjistila výskyt myšího trusu, potraviny poškozené myším požerem a v některých případech i výskyt mrtvých nebo živých myší.
K základním povinnostem patří pravidelná kontrola deratizačních monitorovacích staniček, ze kterých lze zjistit přítomnost škůdců v provozovně před tím, než dojde k masivnímu rozšíření problému. Přítomnost škůdců a jejich exkrementů v provozovnách představuje závažné riziko pro spotřebitele mimo jiné proto, že ke kontaminaci může dojít i u potravin, na kterých nejsou stopy působení škůdců patrné.
K dalším častým prohřeškům patří dlouhodobě zanedbaný úklid, to znamená znečištěné podlahy a prodejní regály, výskyt plísní v provozovně nebo dokonce v chladicích zařízeních, skladování předmětů nesouvisejících s prodejem potravin, nezvládnutý odvoz odpadu a další nedostatky.
Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v provozovně uloží inspektoři na místě zákaz užívání prostorů. Zároveň nařídí provozovateli, aby odstranil zjištěné nedostatky. Při opakované kontrole inspektoři vyhodnotí, jestli provozovatel uvedl podnik do souladu s požadavky zákona a až poté případně zákaz uvolní. Následně je zahájeno správní řízení o uložení pokuty.
foto: SZPI