Potravinářská inspekce v lednu zavřela nejvíce provozoven za posledních 5 let

03.02.2022 14:25

Potravinářská inspekce byla v lednu letošního roku nucena uzavřít dvacet jedna provozoven, což je nejvíce za posledních 5 let. Hlavním problémem byla hygiena.

mrtvá myš mezi v blízkosti potravin
mrtvá myš mezi v blízkosti potravinmrtvá myšmyšnepořádekšpinavá lednicetrus a nepořádek

Státní zemědělská a potravinářská inspekce důrazně apeluje na provozovatele, aby nepodceňovali průběžnou údržbu provozoven a dodržování hygienických předpisů.

Výsledky kontrol za letošní leden ukazují, že inspektoři byli nuceni na místě uzavřít celkem 21 provozoven právě pro závažná porušení hygienických předpisů. Jedná se o nejvyšší počet uzavřených provozoven v daný měsíc za posledních 5 let. Ve stejném období roku 2021 inspektoři uzavřeli 6 provozoven, v lednu roku  2020 šlo o 15 provozoven.

Aktuální zjištění se týkají širokého spektra provozů. Inspektoři zkontrolovali restaurace, pivnice, cukrárny, rychlé občerstvení, prodejny velkých obchodních řetězců, samostatné maloobchodní prodejny, výroby potravin a podobně. Zákaz užívání prostor inspektoři ukládají tehdy, když kontrolou zjištěný stav provozovny neumožňuje zaručit bezpečnost potravin nebo pokrmů a dochází k ohrožení zdraví spotřebitele.

Zdaleka nejčastějším důvodem k uzavření provozoven v letošním roce je nezvládnutá prevence výskytu škůdců, zejména hlodavců. Kontrola v prodejnách nebo zázemí zjistila výskyt myšího trusu, potraviny poškozené myším požerem a v některých případech i výskyt mrtvých nebo živých myší.

K základním povinnostem patří pravidelná kontrola deratizačních monitorovacích staniček, ze kterých lze zjistit přítomnost škůdců v provozovně před tím, než dojde k masivnímu rozšíření problému. Přítomnost škůdců a jejich exkrementů v provozovnách představuje závažné riziko pro spotřebitele mimo jiné proto, že ke kontaminaci může dojít i u potravin, na kterých nejsou stopy působení škůdců patrné.

K dalším častým prohřeškům patří dlouhodobě zanedbaný úklid, to znamená znečištěné podlahy a prodejní regály, výskyt plísní v provozovně nebo dokonce v chladicích zařízeních, skladování předmětů nesouvisejících s prodejem potravin, nezvládnutý odvoz odpadu a další nedostatky.

Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v provozovně uloží inspektoři na místě zákaz užívání prostorů. Zároveň nařídí provozovateli, aby odstranil zjištěné nedostatky. Při opakované kontrole inspektoři vyhodnotí, jestli provozovatel uvedl podnik do souladu s požadavky zákona a až poté případně zákaz uvolní. Následně je zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

 

foto: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT