Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Potvrzeno! V jezírku ve Škodalandu jsou parazité, zůstává i nadále uzavřeno

30.06.2023 15:25

O dočasném uzavření jezírka ve Škodalandu u Borské přehrady jsme informovali ZDE. Obavy se potvrdily, dle detailních rozborů mají lidé vyrážku díky parazitům z vody. 

škodaland_nové brouzdaliště_qap (1)

„Včera se u několika lidí koupajících se v jezírku v areálu Škodalandu projevila svědivá vyrážka kůže. Okamžitě po tomto zjištění bylo jezírko uzavřené. Zároveň se začalo zjišťovat, co tuto vyrážku mohlo způsobit. Rozbor vody, který se prováděl ve středu, byl v pořádku. Podezření je na cerkarie – larvy ptačích motolic, které žijí ve vodě a přenáší se z vodních ptáků a šneků. Tyto parazity nelze odhalit vodním rozborem, ale zkoumáním plžů, se kterým se již začalo," uvedlo 23. června ve svém vyjádření MO Plzeň 3.

Obavy se potvrdily, vyrážku mají na svědomí parazité. Trojka proto začala problém ihned řešit. S městským obvodem Plzeň 3 se na vyčištění oblíbeného a v současnosti bohužel uzavřeného koupaliště podílí hydrobiolog Jindřich Duras. Zbavit se parazitů v jezírku není ale vůbec jednoduché. 

Hydrobiolog ručně loví všechny vodní plže, právě tito tvorové jsou totiž přenašeči parazitů zvaných cerkárie, které způsobují opravdu nepříjemné kožní problémy a které se šíří z kachního trusu.  

„Společně s brigádníky je naším cílem vylovit úplně všechny plže. Myslím, že to je reálné, ačkoliv jich zde podle odhadu bude více než tisícovka. Plži se ale potřebují pravidelně nadechnout nad hladinou, a proto se vynořují u břehů, kde je můžeme poměrně lehce sebrat,“ vysvětluje Jindřich Duras. Sám si oblékl neopren a do Jezírka se ponořil, aby situaci pod hladinou mohl lépe vyhodnotit a odlovit šneky i z hůře dostupných míst pod moly.  

Do současné chvíle se jich brigádníkům podařilo odlovit již stovky. Plži si jezírko zamilovali pro jeho čistou vodu. Tu potvrdil také její rozbor.

 

Cerkarie z rozboru vody odhalit nelze, to je možné pouze zkoumáním šneků, kteří již byli odesláni ke zkoumání. „Ve čtvrtek odpoledne přišly první výsledky po odborném parazitickém vyšetření dvou dávek našich šneků z Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Ze zatím zjištěných čtyř druhů plžů jsou tři masivně napadeny motolicemi, to znamená, že uvolňují cerkarie. Odborníci zatím zjistili minimálně tři typy cerkarií. Z vědeckého hlediska je tedy jezírko velmi zajímavou lokalitou, na koupání to tam ale v této situaci není,“ informuje o vývoji situace odborník.  

„Po důkladném vysbírání všech plžů, bude zhruba kolem poloviny července ještě provedeno i šetrné chemické dočištění vody a poté udělá hydrobiolog test doslova na vlastní kůži, tedy koupelí v jezírku. Pro otevření areálu tak, aby v něm koupání bylo bezpečné, děláme maximum a nejpozději k němu dojde koncem července," uvedla Michaela Adámková, mluvčí Trojky.

Foto ilustrační QAP, čištění jezírka MO Plzeň 3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte