QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Potvrzeno, v samém srdci CHKO Brdy se objevují vlci

11.09.2023 17:03

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR potvrdila v uplynulých dnech výskyt vlka obecného v chráněné krajinné oblasti Brdy.

Vlk Brdy_CHKO BRDY_0923

Výskyt vlka v Brdech doložily záznamy z fotopastí v centrální části území, které je nejméně navštěvované. Občasné zprávy naznačovaly již delší dobu, že by vlci mohli mít o toto chráněné území zájem. Pro vlka totiž zdejší krajina bez významného osídlení a s dostatkem přirozené potravy, kterou tvoří především srnec, prase divoké nebo jelen, nabízí vhodné a přirozené prostředí k životu.

„Pro lesy v Brdech je přítomnost vlků určitě dobrá zpráva. Živí se totiž především prasaty divokými, srnci či jeleny, kteří doslova spásají mladé stromky a působí tak velké škody lesníkům i zemědělcům. Přemnožená spárkatá zvěř tvoří přes 90 % vlčího jídelníčku. Přítomnost vlků tedy může v důsledku znamenat i pestřejší a druhově bohatší lesy,“ uvádí Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Teritorium vlka může být až několik set kilometrů čtverečních velké. „Zejména mladí jedinci jsou schopni krajinou urazit i stovky kilometrů při hledání místa, kde by se mohli usadit. Vlci se mnohdy pohybují i v turisticky hojně navštěvovaných oblastech, jako je Šumava, přímá setkání jsou ale spíše vzácností. Při pobytu v přírodě by lidé měli mít své psy na vodítku a neměli by po sobě zanechávat odpadky a zbytky jídla,“ apeluje AOPK ČR.

„Chovatelům hospodářských zvířat doporučujeme, aby svá stáda před velkými šelmami preventivně zabezpečili. Na to stát poskytuje dotace, chovatelé mají také nárok na náhradu škod v případě vlčího útoku. Víme, že přítomnost vlků znamená pro chovatele komplikace, právě proto jim stát podporu poskytuje,“ dodává Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Foto CHKO Brdy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT