Požárů kvůli zaneseným komínům přibývá! Majitelé podcenili kontroly

09.02.2015 10:08

Případů, kdy se vznítí saze v komíně nebod dojde k požárům kvůli neprůchodnosti spalinových cest, přibývá. Jen od pátku hasiči zasahovali v kraji u několika takových požárů.

FOTO_HZSPK (2)

Hned několikrát museli hasiči v posledních dnech v Plzeňském kraji kvůli požárům komínů. Díky včasným zásahům naštěstí neměly požáry fatální následky, nicméně škody se postupně šplhají vysoko. Řada majitelů domů a chat podle všeho podcenila kontroly. Za to přitom hrozí pokuty.

Počty požárů, ke kterým dojde kvůli špatně vyčištěným nebo úplně zaneseným komínům, stoupají. Hasiči v regionu jen během posledních dnů museli vyjíždět na několika místech. Za chybějící revize přitom hrozí pokuty. Na to doplatil i majitel domu v Přešticích. "Hasiči v Přešticích zlikvidovali požár sazí v komíně, požár nezpůsobil žádnou škodu. Majitel nepředložir platné potvrzení o revizi komína, byla mu na místě udělena bloková pokuta," potvrdila mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Kvůli obdobným případům museli vyjet hasiči také na Tachovsku a na Klatovsku. "Do Přimdy k požáru sazí v komíně vyjeli hasiči z Tachova a místní JSDH. Kotelník si na místo povolal kominíka, který zajistil vyčištění komína. V Černíkově hasiči z Klatov společně s místní JSDH zlikvidovali požár sazí v komíně. Požár napáchal škody za 10 tisíc korun," doplnila další z řady zásahů mluvčí hasičů.

V souvislosti s množícími se případy hasiči nabádají majitele objektů, aby kontroly rozhodně nepodceňovali. Stále ještě topmá sezóna není u konce. Zároveň by si ovšem majitelé měli firmy, které si na revize pozvou, dobře prověřit. Objevily už se totiž i případy, kdy začalo hořet i přes to, že kontroly majitelé řádně doložili potvrzeními.

FOTO: HZSPK
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24