QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Prazdroj chce s ČVUT zachránit hospody. Pomůže jim ušetřit až třetinu energií

01.12.2022 8:55

Projekt Chytrej výčep inicioval Plzeňský Prazdroj, aby pomohl hospodám a restauracím v České republice ušetřit část nákladů na energie a vodu. Postupně nainstalují v 45 hospodách senzory a budou během roku 2023 měřit spotřebu energií a vody v celém pivním vedení. Cílem je hospodám a restauracím v budoucnu pomoct ušetřit až 30 % energií v rámci výčepu.

Experiment hospoda bez energií
Experiment hospoda bez energiíChytrej výčep_Schéma měřeníCVUT_Merici sestavaSenzory výčep 1

V rámci projektu s názvem „Chytrej výčep“ očipuje Prazdroj v celkem 45 tuzemských hospodách výčepní zařízení a bude po dobu 12 měsíců sbírat údaje o průtoku piva, vody i spotřebě energií v jednotlivých částech výčepu. „Projekt Chytrej výčep jsme iniciovali proto, abychom hospodským pomohli nejen přežít těžké období, ale zároveň přinesli řešení, které jim dlouhodobě sníží náklady. Měřením nejprve získáme důležitá data. Na jejich základě pak spolu s partnery inovujeme celou výčepní technologii a poskytneme ji hospodám. To vše s cílem zachovat tradiční českou pivní kulturu,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Na projektu spolupracuje pivovar s experty z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT, Microsoftu a dalších technologických firem. Zaměří se na celou „cestu“ čepovaného piva v hospodě. „Doslova zrentgenujeme výčep a zmapujeme spotřebu energií v celém výčepním vedení, počínaje uložením piva ve sklepě nebo chladicím boxu přes jeho teplotu a tepelné ztráty po cestě ze sudu či tanku až po načepovanou sklenici. Zaměříme se i na spotřebu elektřiny potřebné k chlazení vany, ve které se chladí půllitry. Zároveň budeme sledovat a měřit i spotřebu vody během celého procesu péče o kvalitu piva a pivního skla. Na základě získaných dat pak navrhneme takové úpravy výčepu, abychom hospodským ušetřili náklady na vodné i elektřinu. Pro hosty se tím nic nezmění, kvalita piva zůstane zachovaná, ale hospodský ušetří v rámci výčepu až 30 % energií,“ říká Jakub Zaoral, vedoucí projektu Chytrej výčep z Prazdroje.

V každé měřené hospodě bude použita téměř třicítka senzorů. Data budou odborníci průběžně monitorovat. „Museli jsme vyvinout komplexní řešení na míru, které je zároveň dostatečně univerzální. Abychom mohli měřit různé typy veličin, jako teplotu piva, průtok vody a samozřejmě spotřebu elektřiny, propojili jsme technologie od několika různých výrobců,“ říká Alexandr Lazarov, výzkumník z CIIRC ČVUT.

Výsledky měření budou dostupné v roce 2023.

Foto Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24