QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zánět středního ucha

23.03.2010 15:54

Zánět středního ucha se nejčastěji objevuje u dětí mezi 6 měsíci a třemi roky. Většinou jde o komplikaci rýmy či jiného virového zánětu horních cest dýchacích.

Zánět středního ucha se nejčastěji objevuje u dětí mezi 6 měsíci a třemi roky. Většinou jde o komplikaci rýmy či jiného virového zánětu horních cest dýchacích. Mezi příčiny patří například anatomická predispozice u malých dětí: Eustachova trubice, která spojuje střední ucho s nosní dutinou a hrtanem je položena spíše ve vertikální poloze než v horizontální, takže je ztížen odtok hlenu. Další příčinou může být například oslabená imunita a nadměrná konzumace hlenotvorných potravin jako je kravské mléko a mléčné výrobky, sladkosti, bílé pečivo.
Kouření v rodině může přispívat k častějším zánětům středního ucha a děti krmené umělou výživou mají větší náchylnost než děti kojené.
Klasická léčba spočívá v podávání antibiotik a po ukončení léčby je nutné upravit střevní mikroflóru podáním probiotických prostředků. Pro potlačení bolesti většinou postačí běžná analgetika.

Někdy je bohužel zapotřebí chirurgická léčba – myringotomie. Při té dochází k propíchnutí ušního bubínku (provádí se při opakujících se zánětech a zhoršování sluchu). Doplňková léčba je samozřejmě také důležitá. Dodržovat se musí dostatek tekutin, vyloučit z jídelníčku mléčné výrobky, bílé pečivo a sladkosti.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT