QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přehledně: Jak se od pondělí mění pravidla testování a karantén?

31.01.2022 12:12

Pondělkem 31. ledna vstupují v platnost obměněná protipandemická opatření. Vyléčeným z covidu se uleví, pravidelné testování se nově týká i studentů vyšších odborných škol.

Očkování vakcínou Comirnaty_ilustrační

Od pondělí 31. ledna se uleví všem vyléčeným z covidu-19. Dospělí i děti, kteří prodělali onemocnění covid-19, což znamená, že měli pozitivní PCR test a byli v pětidenní karanténě, se nemusí po dobu 30 dní testovat, ani jít do karantény v případě rizikového kontaktu.

„Ten, který omikron prodělá, tedy byl v izolaci a měl pozitivní PCR test, je od data odebrání testu třicet dnů téměř bez rizika nakažení a je u něj nulové riziko, že by měl vážný průběh onemocnění,“ odůvodnil rozhodnutí ministr zdravotnictví Vlastislav Válek na tiskové konferenci 27. ledna.

Ve školách i ve firmách pravidelné testování nadále probíhá. Ve školských zařízeních se testuje jedenkrát týdně, každé pondělí. V případě nepřítomnosti žáka, je otestován při prvním příchodu do školy v daném termínu.

Ve firmách probíhá testování dvakrát do týdne, nebo v intervalu 3 až 5 dnů antigenními samotesty. Zaměstnavatel určuje, které konkrétní dny se v rámci daných intervalů bude testovat.

Nově se od 31. ledna do pravidelného testování ve školách zapojí i studenti vyšších odborných škol, kterým končí zkouškové období. Zaměstnanci se v těchto školách doposud testovali dvakrát do týdně, nově se testují pouze jedenkrát.

Další novinkou je možnost přeregistrace na očkování novou dvoudávkovou vakcínou Nuvaxovid. Předregistrace bude spuštěna 1. února. Nová vakcína bude v Česku ale až koncem února. Více jsme psali ZDE.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24