QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pro Hospic sv. Lazara svítá naděje. Jak by mohla vypadat nová budova? VIZUALIZACE

05.05.2023 8:17

Hospic svatého Lazara se nachází v Plzni na Slovanech, konkrétně v části zvané Petrohrad. Budova je umístěna ve vnitrobloku v ulici Sladkovského. Popelnice, které přetékají odpadky, temné průchody, špína a hluk. V tomto prostředí tráví lidé poslední dny svého života. Vše by ale brzy mohlo být jinak!

Hospic sv. Lazara_2023_QAP (1)
Hospic sv. Lazara_2023_QAP (1)Hospic sv. Lazara_2023_QAP (3)Hospic sv. Lazara_2023_QAP (2)Hospic sv. Lazara_2023_QAP (4)Hospic sv. Lazara_2023_QAP (5)Hospic sv. Lazara_2023_QAP (6)Zeleny_dumplánschemaátriumPokojerecepce

Hospic svatého Lazara je nezisková organizace, která v Plzeňském kraji působí 25 let. „Poskytujeme profesionální lékařskou a psychosociální péči lidem v konečném stádiu nevyléčitelného onemocnění a to i jejich blízkým,“ říká Jiřina Helíšková, ředitelka Hospice svatého Lazara. „Z našich oken pacienti vidí na okolní domy a přeplněné parkoviště vnitrobloku. Kolikrát se k nám špatně dostává i sanitka. Nemáme žádnou zahradu, zeleň. Lidé, kteří u nás tráví své poslední dny, by si zasloužili důstojnější prostředí,“ konstatuje.

Hospic sídlí v budově, která patří městu Plzeň. Do tohoto zařízení ale přichází lidé z celého Plzeňského kraje. Jako jediný lůžkový hospic v kraji umožňuje důstojné doprovázení lidí v závěru života společně s podporou pro rodinu. „Nejde ale jen o okolí našeho hospice. Interiéry nejsou na takové zařízení zcela vhodné. Máme například problémy s úložnými prostory, zázemím pro personál. Místnost posledního rozloučení se nachází v suterénu budovy. Zajišťujeme plnohodnotnou péči, ale nové prostory by nám opravdu moc pomohly,“ popisuje Jiřina Helíšková.

Pro Hospic svatého Lazara, kterým projde průměrně 350 pacientů ročně, se ale blýská na lepší časy. Projektový manažer Miroslav Holub trávil v hospici na Slovanech poslední dny se svou maminkou. Přístup, ochota, profesionalita a péče personálu ho natolik učarovala, že přišel s myšlenkou hospic přesunout do nové budovy, kterou se svými kolegy v ateliéru A8000 navrhl.

„Když jsem se stala ředitelkou Hospice svatého Lazara, přemýšlela jsem, jak zařídit pro naše pacienty důstojnější a vlídnější prostředí. Jednoho dne se objevil pan Holub s úžasným návrhem na Zelený dům,“ říká s nadějí Jiřina Helíšková. „Byla jsem opravdu nadšená. Studii jsme od pana Holuba dostali jako dar. Návrh jsme s architekty pečlivě konzultovali. Byl u toho celý tým, včetně sester a doktorů. Je důležité, aby byl nový hospic plně funkční.“

O pacienty se starají sestry, lékaři, ošetřovatelé, fyzioterapeuti, psychoterapeuti, duchovní i sociální pracovnice. Péči poskytují ale i rodinným příslušníkům. V Hospici svatého Lazara se nachází 28 lůžek, některé mají přistýlku právě pro rodinu, která chce být nablízku. Stejný počet lůžek by měl být i v nové budově, která je navržena do tvaru kapky. Nově by každý pokoj mohl mít přistýlku.

„Budova nového hospice by měla mít dvě patra. Je to koncipované tak, abychom k sobě měli všichni blízko. Pokoje jsou situovány po obvodu budovy, s výhledem do zeleně. Uprostřed kapky je navržena klidová zóna s jezírkem a stromem,“ popsala QAPu ředitelka Hospice svatého Lazara.

Nezisková organizace nyní společně s městem Plzní spolupracuje na řešení a hledání vhodného pozemku. Aktuálně se hovoří o lokalitě v plzeňských Liticích. „S dotazem na umístění nové budovy hospice v Liticích mě oslovil pan radní Jiří Šrámek s tím, že shání pro tento projekt vhodné místo,“ potvrdil QAPu Michal Hausner, starosta MO Plzeň 6 Litice. „Projekt se mi moc líbí, takové investice dávají smysl. Pro tento projekt můžeme nabídnout část areálu Litického dvora,“ upřesnil.

Hospic svatého Lazara hledá na realizaci finanční zdroje. „Sbírka, která aktuálně probíhá, je určena na projekt, ten bude stát 15 milionů korun. Projekt je ten první základní krok, který musíme udělat. Pokud získáme tyto finance, mohli bychom začít stavět,“ říká s nadějí ředitelka Jiřina Helíšková.

Přispět můžete i vy. Každá koruna se počítá. Odkaz na sbírku a další informace naleznete zde.

Foto QAP, vizualizace Hospic svatého Lazara - Ateliér A8000

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24