Prodej vánočních stromků startuje. Prodávat se bude i u Košináře

02.12.2015 14:06

Tradičně na začátku prosince se do prodeje dostávají vánoční stromky. V letošním roce by neměly výrazně zdražit. Chystá se i prodej městských stromků a kaprů v Plzni.

Prodej stromků začal_QAP_foto (7)

Na začátku prosince tradičně startují přípravy na Vánoce i v podobě prodeje vánočních stromků. Ačkoliv letošní sucho se podepsalo na nejrůznějších úrodách, u letošních vánočních stromků o tom v podstatě nemůže být ani řeč. Vypěstování jednoho stromku totiž trvá zhruba deset let.

Prodej vánočních stromků začíná na přelomu listopadu a prosince. Právě během prvních prosincových dnů se ale prodej rozjíždí na drtivé většině míst. I přes letošní sucho bude stromků dost. "V roce 2015 jsme se potýkali s enormním suchem, což mělo za následek veliké ztráty z letošních výsadeb vánočních stromků. Toto se projeví na předvánoční nabídce až později, protože vypěstování vánočního stromku trvá průměrně 10 let. Tento rok bude na předvánočním trhu dostatečná nabídka kvalitních vánočních stromků všech druhů," informovalo Sdružení pěstitelů vánočních stromků.

Cenově by se stromky měly pohybovat stejně jako vloni. To znamená podle výšky a druhu od tří set korun až po vyšší ceny okolo tisícovky. Nejdražší a zároveň u nás nejprodávanější je jedle kavkazská, která dělá polovinu ze svšech prodaných stromků v republice. Její cena začíná na zhruba 550 korunách.

Prodej vánočních stromků a kaprů plánuje opět i město Plzeň. Prodávat se bude u rybníku Košinář. "Prodej vánočních stromků a ryb připravila i v letošním roce Správa veřejného statku města Plzně. V areálu městských sádek u rybníka Košinář si mohou zájemci od pátku 11. prosince denně od 10 do 17 hodin zakoupit borovici černou, borovici lesní a smrk. Připraveny jsou dvě kategorie vánočních stromků, standardní stojí 250 korun, výběrový 350 korun. Na sádkách mohou Plzeňané koupit i vánočního kapra, za kilogram ryby zaplatí 70 až 80 korun podle jeho váhy," říká k prodeji Eva Kriegerová z plzeňského magistrátu.

U Košináře se bude prodávat až do vyprodánín zásob. Maximálně ale do 23. prosince, kdy by byl prodej ukončený úderem poledne. V průběhu prodeje bude možné do areálu zajet i autem.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24