QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ptačí chřipka: V Brodu nad Tichou se utratí celý chov. Jedná se o cca 750 000 nosnic

04.01.2023 11:05

Ve velkochovu nosnic společnosti Česká drůbež s. r. o v obci Brod nad Tichou na Tachovsku v Plzeňském kraji byla 30. prosince 2022 vyšetřením ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrzena ptačí chřipka.

ptačí chřipka_Tahovsko_040123_HZSPK (1)

„Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo výskyt ptačí chřipky subtypu H5N1 i v druhé polovině zasažené haly velkochovu nosnic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. V ohnisku nákazy se tak nachází zhruba 220.000 nosnic,“ uvedla 3. ledna Státní veterinární správa České republiky (SVS).

I přes veškerá opatření se však ptačí chřipka rozšířila i do dalších hal. „Ptačí chřipka se rozšířila do dalších částí hospodářství, kde se objevily četné úhyny. Státní veterinární správa proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých v chovu bylo cca 750 000,“ uvedla 4. ledna SVS.

Jedná se o logisticky velmi náročnou akci, při které spolupracuje SVS se složkami integrovaného záchranného systému, chovatelem a asanačními podniky. „Již od včerejšího dne probíhá ve velkochovu v Brodu nad Tichou ve spolupráci se složkami IZS náročné utrácení nosnic v jedné ze tří hal, v níž se původně nacházelo zhruba 220 000 kusů nosnic. Navzdory přijatým opatřením a veškerému úsilí, se zabránit šíření vysoce nakažlivého onemocnění drůbeže do dalších hal nepodařilo a bude muset být utraceno celé hospodářství,“ popsal situaci Petr Vorlíček, mluvčí SVS. „V 16:03 jsme spustili zaplynování," doplnil informaci Petr Poncar mluvčí hasičů.

Nákazová situace je velmi vážná. „Jen během prosince bylo v České republice vyhlášeno deset nových ohnisek ptačí chřipky. Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje. Aktuálně nejnovější čtvrté letošní ohnisko ptačí chřipky se nachází v malochovu drůbeže v obci Újezdec u Luhačovic v okrese Uherské Hradiště,“ informuje SVS.

„Opětovně apelujeme na všechny chovatele drůbeže a ptactva, aby dodržovali zásady biologické bezpečnosti v chovech a nařízená mimořádná veterinární opatření. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24