QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rodinka jeřábů popelavých se vydává přečkat zimu do teplých krajin - FOTKY

29.09.2022 10:38

Tento pták je velmi plachý a málokdy se podaří jeřába v tuzemsku spatřit na vlastní oči. Snímky byly zachyceny na jižním Plzeňsku.

Jeřáb popelavý_JP_DESOP_0922_Rudolfa Košanová (2)
Jeřáb popelavý_JP_DESOP_0922_Rudolfa Košanová (1)Jeřáb popelavý_JP_DESOP_0922_Rudolfa Košanová (2)Jeřáb popelavý_JP_DESOP_0922_Rudolfa Košanová (4)Jeřáb popelavý_JP_DESOP_0922_Rudolfa Košanová (3)

Jeřáb popelavý se dostal do hledáčku fotografky Záchranné stanice živočichů v Plzni. “A je to tady, jeřábi jsou na tahu a při troše štěstí můžete v těchto dnech zahlédnout na poli třeba i u Vás to samé,” uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň s tím, že na fotografii se nachází rodinka jeřábů popelavých s jedním mládětem.

Jeřáb hnízdí v severní a střední Eurasii a zimuje v Malé Asii a ve Středomoří. V České republice hnízdí hrstka párů. Jeřábi jsou v tuzemsku cca od roku 1987, kdy se uhnízdili na Českolipsku. Zajímavostí je, že v době námluv partneři upevňují své pouto pomocí tanců. Uklánějí se sobě navzájem, pohupují se, skáčou, zvedají křídla a vydávají typické troubení. Námluvy jsou velmi půvabné a působivé. Páry jsou trvalé.

Foto Rudolfa Košanová

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24