QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Roman Prymula promluvil k národu, omluvil se a řekl, co nás čeká

13.10.2020 21:42     14.10.2020 7:55

Ministr zdravotnictví Roman Prymula promluvil k národu. Upozornil, že dle výpočtů nás čekají tři kritické týdny, omluvil se za špatnou komunikaci s veřejností a prosil o dodržování pravidel.

RP

Pro uzavření restaurací i škol a zásadní omezení shromažďování maximálně na šest lidí se vláda rozhodla, aby předešla nutnosti plošné uzávěry, takzvaného lockdownu. Je nutné zajistit, že v nemocnicích nedojdou místa pro nemocné.

Roman Prymula na lidi apeloval, aby opatřením věřili a dodržovali je. Pro rychlejší komunikaci mají sledovat ministrův účet na sociální síti twitter. Prymula také představil své tři klíčové pilíře pro další boj s epidemií. Týkají se nemocnic, testování a komunikace.

Nejdiskutovanějším novým opatřením je uzavření prvních stupňů základních škol. Roman Prymula se rodičům, učitelům i žákům omluvil  a projevil pochopení vyvolané frustrace a zklamání ve společnosti. Zárověň ale fakty a daty odůvodnil vládní rozhodnutí. „Nejčastěji jsou postiženi pedagogové a pracovníci ve školství – dokonce častěji než zdravotničtí pracovníci. Tento prudký nárůst začal 12. září a neustále raketově stoupá, dosáhl už více než 4500 případů,“ podotkl a dodal, že žáci a studenti potom tvoří podle něj 16 procent nakažených.

Rodiče i učitelé mají obavu, že školy budou uzavřeny déle než do avizovaného data 1. listopadu. Roman Prymula ale řekl, že první stupeň základních škol bude bez výjimek otevřen 2. listopadu. „Docházku na první stupeň znovu otevřeme bez podmínek již 2. listopadu,“ uvedl Prymula.

Po diskusi s odborníky se vláda rozhodla také pro uzavření restaurací, výdej bude možný pouze přes výdejové okýnko.

Není ovšem vyloučeno, že další zpřísnění nepřijde. Záleží na dodržování opatření, nárůstu pozitivně testovaných a nárůstu hospitalizovaných. „Zda budeme muset opatření zpřísňovat, nebo naopak uvolňovat, budeme primárně rozhodovat podle toho, jaká bude míra naplněnosti nemocnic. Musíme se za každou cenu vyhnout situaci, kdy bychom se o některého z nemocných nedokázali z kapacitních důvodů postarat. Nejvýznamnější bude naplněnost kapacit jednotek intenzivní péče, na druhém místě celkové zatížení nemocnic,“ stanovil Prymula.

Prymula také dále připravuje celostátní testování osob na koronavirus. Nyní uvedl, že kromě ordinací praktických lékařů bude testování probíhat i v nemocnicích, na odběrových místech, která již fungují, a také dalších odběrových místech, na kterých by mohlo působit až 17 tisíc studentů.

Nová opatření vyhlásila vláda v pondělí večer s tím, že budou platit od středy 14. října do 2. listopadu. Z projevu vyplynulo, že většina opatření, s výjimkou distanční výuky na prvním stupni základních škol, by mohla zůstat v platnosti i po 2. listopadu, pokud se epidemická situace výrazně nezlepší. Cílem je snížení reprodukčního čísla na 0,8, nyní činí podle Prymuly asi 1,5.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24