QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

S rokem 2022 přichází i nový bodový systém. Co řidiče čeká?

30.12.2021 17:50     31.12.2021 15:00

Jaké novinky čekají na řidiče a další účastníky silničního provozu od nového roku? Zákon o silničním provozu byl novelizován. Podívejte se na přehled změn.

QAP FOTO

Jízda ve vyhrazených pruzích

Větší pravomoce dostane městská policie. Od prvního dne nového roku bude moct jízdu ve vyhrazených pruzích kontrolovat a také na místě pokutovat nejen státní, ale i městská policie. Pokud některý řidič neoprávněně pojede třeba v pruhu pro autobusy nebo vozidla záchranářů, hrozí mu pokuta v rozmezí 1500 až 2000 korun.

Předjíždění cyklisty

Vztah mezi cyklisty a řidiči aut se mění. Pokud se rozhodne řídič předjet cyklistu, jeho povinností je udržet minimální boční odstup 1,5 metru. V místech, kde je nejvyšší povolená rychlost 30 km/h, stačí metr. Za porušení hrozí pokuta až 2000 korun.

Špatné pakování

Parkovací místo určené pro osoby se zdravotním postižením často zeje prázdnotou. Spousta řidičů proto často využívá právě tata místa pro zaparkování svých automobilů. To se jim ale od nového roku nevyplatí. Za neoprávněné stání na takto vyznačených místech hrozí dvoubodový postih.

Foto: ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24