QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Selský dvůr U Matoušů v Plzni bude mít novou správkyni, co má v plánu?

21.01.2024 10:55

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci bude mít od února novou správkyni. Ta chce na statku například obnovit tradici pečení chleba nebo pořádat workshopy.

U Matoušů8

Dosavadního správce památky selského dvora U Matoušů Martina Kolovského, který odchází na vlastní žádost, vystřídá Miroslava Kubatová Pitrová.

„Pan architekt Kolovský přišel na bolevecký statek v době, kdy finišoval projekt celkové obnovy areálu. Podílel se na jeho dokončení i na tvorbě nových expozic, vytvořil koncepci návštěvnického provozu. Díky řadě aktivit se mu podařilo na statek navrátit život, za což mu patří velké poděkování. Nyní se po třech letech rozhodl odejít a posunout se ve svém profesním životě dále," řekl k výměně ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Komise ve výběrovém řízení vybrala na pozici nového správce Miroslavu Kubatovou Pitrovou. „Vítězka během výběrového řízení i na základě svého dřívějšího působení v NPÚ plně prokázala potřebné znalosti a své organizační i řídící schopnosti,“ vysvětlil Petr Pavelec.

Selský dvůr U Matoušů

Jako zázrakem se uprostřed plzeňského panelového sídliště zachoval kousek vesnické zástavby. Národní kulturní památka Selský dvůr U Matoušů dominuje Bolevecké návsi a nabízí nahlédnutí, jak se žilo sedlákům v okolí Plzně, jak prožívali běžné každoroční činnosti a v neposlední řadě tvoří klidnou oázu v bouřlivém městě.

V pozici správkyně selského dvora U Matoušů chce Miroslava Kubatová Pitrová dbát o soustavnou obnovu a údržbu areálu, zajistit kontinuální zájem veřejnosti o památku, zkvalitňovat poskytované služby a postupně zvyšovat návštěvnost.

„Důležité je, aby návštěvník poznával historii, hodnoty, tradice, zvyky a obyčeje selských rodů, ale i typické činnosti, které se k danému období k životu na zemědělské usedlosti vztahovaly, a to prostřednictvím aktivního zážitku a prožitku," plánuje Kubatová Pitrová.

Toho chce dosáhnout pořádáním kulturních, společenských a gastronomických akcí. „Ráda bych postupně vytvořila celoroční program s tématem „Rok na statku“ s využitím stávajících akcí, které zavedl můj předchůdce. Akce budou prezentovat tradiční liturgický i hospodářský rok, aby si návštěvníci zvykli, že se U Matoušů pořád něco děje," doplňuje.

Na statku také plánuje obnovit tradici pečení chleba, pořádat workshopy zaměřené na tradiční způsoby uchovávání potravin nebo floristické semináře. Ze selského dvora U Matoušů chce vytvořit zázemí pro trávení volného času místních lidí, které nabídne příjemné stylové posezení s regionálními specialitami ke kávě. „Chtěla bych, aby byl statek živým místem plným lidí, kam se budou rádi vracet," uzavírá budoucí správkyně Miroslava Kubatová Pitrová.

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT