Slavíme vznik Československa

28.10.2010 9:21

Ve čtvrtek 28. října si připomínáme vznik samostatného Československa. Poděkovat můžeme prezidentovi, tehdejšímu Poslanci a velvyslanci Tomáši Garique Masarykovi.

Samostatné Československo má ve čtvrtek 28. října narozeniny. Slavíme jeho vznik, samostatnost a také prvního prezidenta, zakladatele Československa T. G. Masaryka.

Letos máme 92. výročí založení samostatného Československa. Slavit se bude po celé republice, lidé si budou připomínat nejen vznik státu, ale také toho, kdo se o to zasloužil. Tím je první prezident Tomáš Garique Masaryk.

U příležitosti státního svátku budou tradičně zpřístupněna veřejnosti sídla českého Parlamentu. Lidé si budou moci v malostranských palácích Poslanecké sněmovny a prohlédnout reprezentační sály i další prostory, v nichž se projednávají a schvalují zákony. Den otevřených dveří bude také ve vládní Kramářově vile.

Prezident Václav Klaus bude také na Pražském hradě udělovat vyznamenání. Mezi oceněnými bude třeba Jaromír Jágr. Také v zahraničí mají povědomí o našem svátku. Prezident USA barack Obama poslal do Česka dopis s gratulacemi ke vzniku státu a také uznal, že Česko je cenným spojencem USA.

Ani Plzeň nezůstává pozadu s oslavami. Celodenní program je připraven a zakončení oslav bude od 19 hodin na náměstí Republiky ohňostrojem.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky