QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sněmovna prodloužila platnost nouzového stavu do 12. prosince

19.11.2020 8:09     19.11.2020 18:50

Dlouhé jednání o prodloužení nouzového stavu v České republice je u konce. Sněmovna přistoupila na návrh strany KSČM a souhlasila s prodloužením nouzového stavu do 12. prosince.

CG0A4873

Vláda ANO a ČSSD žádala dolní komoru parlamentu o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, tedy do 20. prosince.

Komunisté se vyjádřili, že to, jak budou hlasovat, rozhodnout až podle rozprav ve sněmovně. „Vyslechneme si podrobně celou rozpravu, podle toho si vezmeme poradu klubu a rozhodneme se, zda to bude ten nejzazší termín 20. prosince, popřípadě kratší. Situace je velmi složitá, ale bohužel vláda a jednotlivá ministerstva nám naše rozhodnutí vůbec nijak neulehčují,“ poznamenal Ondráček. Na jednání pak předseda strany řekl, že bude prosazovat, aby poslanci KSČM hlasovali pro prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, nebo aby byla doba zkrácena co nejméně.

Strana SPD nechtěla podpořit žádný z návrhů. „Již v počátku epidemie jsme navrhovali novelizovat zákon o ochraně veřejného zdraví, aby mohli rozhodovat hygienici a epidemiologové bez vyhlášení nouzového stavu,“ uvedl předseda strany Tomio Okamura.

Jan Hamáček opozici tvrdil, že nikdo z opozičních poslanců nepřišel s jiným řešením. Podle Hamáčka jsou počty nakažených stále vysoké a spřípadným rozvolňováním by byl velmi opatrný. „Pět tisíc nakažených denně, to není žádná hitparáda, jsou státy, které při takových číslech společnost utahují,“ dodal.

Nakonec sněmovna rozhodla, že se platnost nouzového stavu prodlouží do 12. prosince.

Opoziční strany ODS, TOP 09 a a KDU-ČSL si sestavily vlastní anticovid tým, který bude po poradě s odborníky každý týden předkládat vlastní návrhy, jak postupovat při zvládání epidemie. V týmu je také plzeňský primátor Martin Baxa, který je zároveň poslancem i zastupitelem Plzeňského kraje.

Foto: ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24