QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Spálené Poříčí zrekonstruovalo náměstí

02.06.2013 17:37

Spálené Poříčí se pyšní novým náměstím, které slavnostně otevřelo v sobotu 1. června. Mimořádnou událost doprovázel i společenský program, jako je divadlo, koncert a šermířské vystoupení nebo noční oživené prohlídky špejcharu.

Město Spálené Poříčí slavnostně otevřelo v sobotu 1. června náměstí a tři přilehlé ulice, které se v uplynulých měsících dočkaly kompletní rekonstrukce.

Zhruba třicetimilionová investice završila po více než dvaceti letech obnovu všech stěžejních památek města a veřejných prostranství v památkové zóně.

"Součástí završené rekonstrukce byly opravy kanalizace a položení elektřiny a datových sítí do země. Na to navázala samotná regenerace památkové zóny. Stála 29,3 milionu korun včetně DPH, přičemž 90 procent sumy pokryla dotace z Regionálního operačního programu Jihozápad," uvedl starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

Práce zahrnovaly obnovy povrchu náměstí a ulic Zámecká, Pražská a Tyršova kamennou dlažbou, parkové úpravy a instalaci mobiliáře, například laviček, stojanů na kola, informačního systému a malé kašny a dětské fontánky.

Samotná příprava obnovy centrálního prostranství začala už v roce 1992, kdy vznikla i první studie. Později se konaly i výtvarné soutěže, jak by náměstí mohlo vypadat. Práce ale přesto začaly až loni na podzim. Dvacet let byla vždy prioritní záchrana objektů, kterým bez okamžité pomoci hrozil zánik. Dřív než náměstí se tak rekonstrukce či nezbytných oprav dočkal třeba zámecký pivovar a sýpka, panský dvůr nebo kupecký židovský dům.

Obnova památek stála od roku 1990 nejen samotné město ale i Plzeňský kraj, církev, soukromníky, stát i mnohé firmy už více než 130 milionů korun. Právě z důvodu mimořádné péče o památky získalo Spálené Poříčí v roce 2003 titul Historické město roku. Dodnes je s tímto titulem jediné v Plzeňském kraji. Obnova náměstí etapu výrazných investic do historie zakončila.

"Teď nás čekají spíše menší projekty. To je třeba oprava domu spořitelny nebo chceme oživit výrobu místního piva. A musíme se také vrhnout na projekty v našich přilehlých obcích, které k městu patří," doplnil starosta.

FOTO: archiv Spálené Poříčí

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24