QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Spáleniny od slunce i topící se dítě! Záchranku zaměstnávají vedra

03.07.2015 12:19

Záchranka v Plzeňském kraji už musela vyjíždět k několika případům spojeným s tropickými teplotami. Podle odhadů budou počty výjezdů stoupat v příštích dnech...

Nový dispečink ZZS PK_QAP_foto (2)

Záchranka v Plzeňském kraji v posledních dnech už vyjížděla k řadě případů spojených s horkým počasím. Podle odhadů budou počty výjezdů v dalších dnech dál narůstat. V ohrožení jsou především lidé s chronickými onemocněními, senioři, kardiaci, ale malé děti.

Hodně pít, vyhýbat se alkoholu i přímému slunečnímu záření, na slunci se nezdržovat především v poledních a odpoledních hodinách a vyvarovat se fyzické zátěži. To je jen výběr ze základních doporučení, která jsou spjatá s extrémně vysokými teplotami, které aktuálně svírají region.

Záchranka v Plzeňském kraji už musela v posledních dnech řešit několik případů spojených právě s aktuálními tropy. "Zatím ten počet výjezdů není nijak extrémní, ale už jsou. Jedná se většinou o nevolnosti z tepla, kolapsy u starších lidí. Vyjížděli jsme ale také například na severní Plzeňsku k případu topícího se dítěte v bazénu, na Boleváku jsme zasahovali u dítěte, které mělo spáleniny od sluníčka," shrnuje mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.

V souvislosti s výhledem počasí na příští dny je téměř jisté, že obdobných případů bude přibývat. Aktuálně například nejhorší situace panuje právě v západní polovině republiky, kde je bio zátěž na trojce, tedy na nejvyšším stupni. Podle nejnovější předpovědi meteorologů by v neděli měly teploty dosahovat až 37 stupňů.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24