Bude nejlepším světovým výčepním Čech Lukáš Svoboda?

13.10.2010 17:06

Českým šampionem v čepováním piva Pilsner Urquell a zástupcem ve světovém finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender je Lukáš Svoboda. Qapu.cz v rozhovoru prozradil, že si v soutěži věří a doufá, že se stane letošním vítězem.

m7
m4m7m8m9m10m13m14

V pivovaru Plzeňský Prazdroj začalo ve středu 13. října světové finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Českou republiku ve finále zastupuje vítěz národního kola Lukáš Svoboda. Vyhraje ve čtvrtek 14. října v Praze titul světového šampiona? Koho považuje za největší konkurenci? Čtěte rozhovor, který poskytl Qapu.cz!

Jaké jsou Vaše pocity po pohovoru s porotou a soutěžním čepování piva?

Já jsem spokojený nadmíru s tím, co jsem řekl a myslím, že jsem řekl všechno zásadní, co jsem chtěl říct. Pro nás výčepní je vždy to interwiew nejtěžší, protože přece jenom máme míň kontaktu s lidma, než například číšnici a podobně, ale dnes je trend takový, že i na tom výčepu nebo baru se lidi zajímají o to, co pijou, a chtějí vědět víc a víc. Dělám tuhle práci šest let a vidím v tom obrovský posun, ať už v tom, že lidi mají větší zájem o značku, tak v téhle soutěži.

Pro Vás to není premiéra v soutěži, věděl jste do čeho jdete. Připravoval jste se nějak jinak než poprvé?

Byl jsem v téhle soutěži v roce 2006, když začínala a skončil jsem na druhém místě, ale nebylo nás tenkrát tolik, států bylo v soutěži jen pár. Za těch pět let, co to můžu porovnat, šla soutěž obrovsky nahoru, dneska soutěžilo sedmnáct zemí a z celého světa se do soutěže zapojilo kolem tisíce výčepních, takže i ty zkoušky, interwiew, degustace, čepování jsou někde jinde, než před pěti lety. Já jsem se tím pádem připravoval mnohem více, nebo spíše tenkrát jsem nevěděl, do čeho jdu. Teď jsem věděl, že budu potřebovat mnohem víc znalostí.

Měl jste možnost zjistit si něco o soupeřích?

Samozřejmě, dneska máme internet, různé knížky, použil jsem veškeré možné záležitosti, co byly k dosažení. Se soutěžícími jsme spolu od včerejška, byli jsme společně na večeři v pivovaru a pak jsme se vydali po místních skvělých restauracích, kde jsme ochutnávali pivo, v malé míře samozřejmě. Vidím to tak, že všichni jsou dobří, všichni jsou to výčepní, takže táhneme za jeden provaz, jen jednou za rok si můžeme zasoutěžit. Nemám nikoho, koho bych si vybral, protože já věřím především sám sobě.

Co podle Vás u poroty rozhodne o vítězi?

Je to těžké, máme různorodou porotu. Je Václav Berka, starší obchodní sládek, který půjde určitě po technických záležitostech, po testech do hloubky. Máme tam vítěze loňského ročníku, to je náš člověk, který zná především tu práci s lidma a i ty otázky podle toho vypadaly, ptal se mě, jakým způsobem já vítám hosty, jakým způsobem jim představuju pivo, jak se jim věnuju.

Je porota přísná?

Mně se zdá, že ano. Byla na mně hodně přísná.

Kdo s Vámi přijel z domovské restaurace?

Je tady zrovna Filip Trčka z restaurace Lokál v Dlouhé ulici, mimochodem ten bude šéfovat restauraci Lokal v New Yorku, a ve které já budu zaučovat výčepní po otevření na jaře příštího roku.

V případě, že vyhrajete, co Vás jako vítěze čeká a jak vítězství oslavíte?

Povinnosti budou takové klasické, každopádně budu se dál věnovat tomuto oboru a jelikož i já mám vlastní školu výčepních, tak mě to posune někam dál a mohu to velice dobře dál prodávat a možná mi to otevře i ´dveře´ někam jinam. Oslava bude určitě na několika místech, protože mám i vlastní restauraci Konvikt v Bartolomějské ulici v Praze a tam jsou moji štamgasti, kteří určitě netrpělivě čekají, a také v restauraci Lokál, kde mám na starosti výčepní. Samozřejmě nezapomenu na rodinu!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT